Economia

La DOP Garrigues duplica l'àmbit fins a les 330.000 ha

L'ampliació hi afegirà el Pla d'Urgell, la Segarra i la Noguera, ara zones amb un conreu d'olivera poc significatiu

La modificació del reglament “aclareix la categoria comercial”, que podrà ser també d'oli verge

Quaranta anys després de la seva constitució, la denominació d'origen protegida (DOP) Garrigues fa un salt endavant geogràfic. Actualment, la DOP comprèn la comarca de les Garrigues i zones del sud del Segrià i l'Urgell. En total, són 170.000 hectàrees, la major part corresponents a la comarca de les Garrigues i en règim de secà. L'ampliació en sumaria una quantitat pràcticament idèntica, amb la incorporació del Pla d'Urgell, la Segarra i la Noguera. També nous municipis de les comarques ja incloses, com ara Tàrrega, que de fet ja ho havia sol·licitat el 1972.

Amb 330.000 hectàrees, la DOP Garrigues, que ja és la més antiga del país, seria també una de les més grans. El president, Joan Segura, explica: “Volem anar legalitzats pel món. Quan ets en una DO, sols pots molturar al molí de la DO. Ara, les finques ja no són sols al voltant de la cooperativa, i existeixen molins petits per a produccions curtes. Molts pagesos es troben que no poden etiquetar amb la DO perquè tenen la finca fora del molí en què estan inscrits”. Pel consell regulador, un altre argument és assegurar i augmentar produccions en algunes zones: “Apostem pel futur. L'ampliació possibilitarà la reconversió, quan arribi l'aigua del canal Segarra-Garrigues.” En el darrer aforament publicat per la conselleria de l'any 2012, el conreu d'olivera a aquestes noves zones de la denominació és escàs. Si a les Garrigues hi ha 21.883 hectàrees d'oliveres –17.792 en secà–, la Noguera en suma 2.144 i la Segarra, 570. Mentrestant, al Pla d'Urgell –comarca amb extensos regadius del canal d'Urgell–, sols n'hi ha 60 en secà i 80 en regadiu. No obstant això, Segura considera que “val més anar al davant que al darrere. Ara hi ha cereals, però qui diu que no es poden reconvertir en oliveres? Hi ha empreses com ara Sorigué que han obert molins a Menàrguens (Noguera) o les Borges, amb envasadora a Tàrrega. Si volen fer oli de la DO, ells o qui sigui, per què no hi poden ser?”.

El responsable nacional de l'oli de la Unió de Pagesos, Miquel Blanch, valora positivament l'ampliació. “És una oportunitat per a tothom, a l'hora de plantejar-se què farà. Ara bé, després d'una dècada de preus ruïnosos, no hi ha gaire interès per plantar oliveres. Tothom va de cara a l'ametller”. Blanch també assenyala: “Cal aprofundir en el debat, però crec que si sols és per àmbit geogràfic, el consumidor no identifica gaire cosa a través d'una denominació.” I hi afegeix: “Ho demostren aquests 40 anys. N'ha pujat el consum a Catalunya, hem augmentat els preus, les exportacions? La qualificació per origen és insuficient, perquè la qualitat la treballa cada empresa.”

La modificació del reglament també “serveix per aclarir la categoria comercial de l'oli, que podrà ser tan verge com verge extra”, segons la conselleria. El verge extra, de màxima qualitat i fins ara l'únic elaborat per la DOP, pot tenir fins a 0,8 graus d'acidesa. Ara el situa en el 0,5, mentre que el verge en té entre 0,8 i 2 graus. L'ampliació està en informació pública, i no serà vigent fins que l'aprovi la Unió Europea.

LES XIFRES

46
nous municipis
sumarà l'ampliació de la denominació. En total, en tindrà 106 localitzats a 6 comarques.

LA FRASE

170.000
hectàrees
té actualment la denominació d'origen, repartides a les Garrigues i a zones del sud del Segrià i l'Urgell.
Ampliem per afavorir la reconversió quan arribi l'aigua del Segarra-Garrigues. Apostem pel futur
Joan Segura
PRES. DOP GARRIGUES

La sequera pren el 50% de la collita

La collita d'olives d'enguany a Lleida serà curta. Els arbres del secà la pateixen des de la primavera, la qual cosa ja en va complicar la prefloració i la floració. “És un any atípic, hi ha finques que colliran el 10% i, d'altres, si tenen reg de suport, el 80%, però de mitjana se'n perdrà la meitat”, assegura Miquel Blanch. La DOP Garrigues calcula que de les més de 4 tones d'oli de l'any passat, enguany n'elaboraran uns 2,5 milions. Per contra, la mosca de l'olivera, que l'any passat va fer estralls, no ha perjudicat la collita. No n'hi ha hagut, possiblement per la calorada. L'escassetat d'estocs per la mala collita andalusa passada, el repòs dels arbres i les perspectives no gaire bones d'enguany, mantenen els preus bons, 3 euros/litre des de fa dues campanyes. “Preveiem problemes per abastir els clients. Si hi ha poc oli, tant se val que vagi car. No viurem millor.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.