Caldes reforça l'oferta turística termal per fer-la més atractiva
La Generalitat atorga una subvenció de 390.000 euros per tirar endavant el projecte
Crearà una marca pròpia que englobi els beneficis associats a la cultura de l'aigua
La idea subjacent que hi ha darrere el projecte de dinamització turística que Caldes d'Estrac és la de crear una oferta d'oci atractiva que resulti competitiva i arrelar un turisme relacionat amb l'aigua termal durant tot l'any. Volen que l'oferta que s'engegarà esdevingui una prova pilot d'àmbit estatal que marqui el futur de la consolidació de la marca Catalunya Termal. “Volem que el nostre model es pugui replicar en altres viles termals”, destaca l'alcalde de Caldes, Joaquim Arnó. Per tirar endavant el pla, la Generalitat ha atorgat a l'Ajuntament una subvenció de més de 391.000 euros i que inclou diverses actuacions sorgides d'un estudi que analitzava la situació actual i definia alguns punts de millora com ara la marcada estacionalitat de la demanda, la necessitat d'augmentar l'oferta de propostes turístiques més atractives i competitives i la col·laboració més estreta entre diversos agents del sector.
A banda de crear una marca pròpia, la de Caldes Vila Termal que abasti tot l'oferta, l'actuació estel·lar és la creació d'un espai lúdic i educatiu que servirà per introduir els futurs visitants en les propietats termals de l'aigua. Concretament, es tracta de desenvolupar un sistema termoelèctric de recuperació d'energia a partir del broll de l'aigua natural termal. La instal·lació està pensada, segons explica l'alcalde, com una atracció turística que es podria importar a altres viles termals. Les obres necessàries permetran, a més, millorar la impermeabilització i l'adequació del brollador que té més de 150 anys i on s'han detectar certes filtracions. Arnó assenyala que la intenció és posar en marxa aquestes millores de cara a l'any vinent, just abans de començar la temporada d'estiu. “Intentem que després de fer el tractament al balneari, els visitants puguin gaudir de l'entorn i de les activitats que s'hi puguin desenvolupar no només a Caldes sinó als municipis propers”, defensa Arnó.
Una altra de les actuacions destacades és el desenvolupament d'un pla de senyalització turística integral però també l'elaboració d'una guia multimèdia de promoció que serveixi per acompanyar els visitants en diverses rutes. En aquest sentit, la implantació d'aquest sistema, que serà apte per a tauletes i telèfons intel·ligents, permetrà conèixer el volum de persones que accedeixen als serveis i en quina freqüència cal adaptar l'oferta a la demanda.
A més, també es preveu la realització d'un plantejament conjunt de les rutes actuals amb nous recorreguts pel petit municipi maresmenc, complementats amb la seva vessant històrica i endreçats pels seus temes. Per tant, per exemple, s'ha proposat la recuperació de la riera com a itinerari.
El front marítim
Finalment, un altre dels atractius que s'han de millorar és el passeig Marítim i el front litoral. Les actuacions han d'anar a càrrec de l'Estat i que estan emmarcades en el pla de regeneració de les platges de la comarca i que en el cas de Caldes d'Estrac es preveu el recreixement dels quatre espigons que estan submergits a dos metres sota el nivell del mar que, juntament amb el de la Varada, tornarien a la platja l'aspecte que tenia anys enrere.
El batlle de Caldes explica que en les accions per impulsar el turisme també hi ha la del projecte d'un amfiteatre que estaria situat al parc de la Pineda i que, entre altres usos, s'ha de convertir en el futur escenari del Festival de Música Clàssica Castell de Santa Florentina.