Economia

Els aturats de més de 30 anys ja poden cobrar tota la prestació per ser autònoms

La nova llei elimina el límit d'edat per poder capitalitzar la totalitat de les ajudes per desocupació

La mesura pot beneficiar unes 150.000 persones

Els desocupats que vulguin cobrar en un sol pagament tota la seva prestació per atur per iniciar una activitat com a treballador autònom o bé per incorporar-se com a soci a una cooperativa o societat laboral podran fer-ho, independentment de la seva edat, des d'avui mateix. Dissabte passat, amb la publicació al BOE, va entrar en vigor la llei de foment i promoció del treball autònom i de l'economia social que, entre altres mesures, elimina el límit d'edat per poder capitalitzar tota la prestació per desocupació i destinar-la a la inversió i a les despeses inicials en la posada en marxa d'una activitat per compte propi.

Fins ara, només podien aspirar al cobrament del 100% de la prestació en un pagament els socis de cooperatives o societats laborals i autònoms discapacitats o menors de 30 anys –en el cas dels homes– o de 35 anys –en el cas de les dones–; la resta dels treballadors en quedaven exclosos. És a dir, els homes de més de 30 anys i les dones a partir de 35 anys només podien capitalitzar un màxim del 60% de la prestació en un pagament.

El sistema de capitalització de la prestació per desocupació permet cobrar els drets d'ajuda a través d'un pagament únic, capitalitzant només una part i utilitzant la resta per a l'abonament de les quotes a la Seguretat Social, o bé destinant el total de la prestació a l'abonament de les quotes socials. En eliminar el límit d'edat, 150.000 persones podrien començar a capitalitzar la totalitat de la seva prestació per desocupació, segons les dades del Ministeri d'Ocupació. A més, els majors de 30 anys també podran compatibilitzar durant un màxim de nou mesos la prestació per desocupació amb l'alta en el RETA, possibilitat fins ara reservada únicament als menors d'aquesta edat, una mesura que ara podrà beneficiar 50.000 persones més.

Altres beneficis

La nova llei introdueix també modificacions que faciliten al treballador autònom que, en cas que la seva empresa professional no acabi sent viable, pugui disposar de la prestació per desocupació que va deixar de percebre quan va començar a emprendre. Així, s'amplia el termini, des dels 24 fins als 60 mesos, perquè els autònoms majors de 30 anys puguin reprendre el cobrament de la prestació per desocupació un cop iniciada una activitat per compte propi, una mesura que, segons les dades d'Ocupació, beneficarà unes 90.000 persones.

Entre aquestes novetats, la llei permetrà als autònoms disfrutar de la tarifa plana de 50 euros fixos durant sis mesos, una mesura que s'amplia també a aquells que contractin empleats, alhora que facilita als autònoms econòmicament dependents que contractin un treballador que els substitueixi per poder conciliar la vida laboral i la familiar.

En general, aquestes mesures volen incentivar la posada en marxa de projectes propis amb l'objectiu de reduir l'elevada taxa d'atur que arrossega el mercat laboral des de l'esclat de la crisi.

Els canvis reben el suport de les associacions

Els càlculs del Ministeri d'Ocupació assenyalen que les mesures aprovades al llarg de la legislatura en suport dels treballadors autònoms i l'economia social podrien propiciar l'afiliació al Règim Especial del Treballador Autònom (RETA) de 550.000 treballadors entre aquest any i el 2019, fins a situar el nombre d'aquests cotitzants en els 3,6 milions.

Des de les associacions d'autònoms, el secretari general d'UPTA, Sebastián Reyna, considera que aquestes mesures suposaran “més de 30.000 noves altes d'aquí a finals del 2015”, però també demana que “es faci un seguiment molt proper dels nous negocis, ja que podríem tenir molta temporalitat”. El president d'ATA, Lorenzo Amor, per la seva part, valora positivament aquesta llei perquè “suposa un gran avançament i un pas endavant en la millora de l'emprenedoria i ajuden en la protecció del treballador per compte propi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona