Economia

Brussel·les tomba els pressupostos de Rajoy

La CE alerta que Espanya tornarà a incomplir el dèficit aquest any i el que ve i reclama 10.000 milions més de retallades

Dóna per fet que el PP no corregirà els comptes i ho deixa a mans del nou govern que surti el 20-D

L'Estat només ha complert un any –2014– des que té expedient obert

No se'n refien. Mariano Rajoy acabarà la legislatura igual com la va començar: incomplint l'objectiu de dèficit públic i amb crítiques de la Comissió Europea pel seu electoralisme. Si el 2012 el van renyar per haver endarrerit els pressupostos per no perjudicar el PP en les eleccions andaluses, ara Brussel·les li retreu que els hagi avançat per poder-los aprovar en plena precampanya del 20 de desembre. I, sobretot, que siguin “una mica massa optimistes”, va advertir ahir l'eurocomissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici. Al socialista francès no li surten els números: el forat és de només tres dècimes del PIB aquest any, però s'agreujarà l'any que ve fins a set dècimes més. En altres paraules: falten 10.000 milions d'euros més de retallades.

Aquest és el regal amb què Brussel·les va celebrar ahir el 12 d'octubre. Espanya “corre risc d'incomplir”, un cop més, el calendari de reducció dels seus números vermells, segons el dictamen que la Comissió Europea va aprovar finalment ahir, amb gairebé una setmana de retard per les pressions de l'executiu del PP i del govern alemany: segons els seus càlculs, aquest any el dèficit públic de l'Estat caurà fins al 4,5%, per damunt del 4,2% exigit, i l'any que ve es mantindrà encara en el 3,5%, lluny de l'objectiu del 2,8%. En total, un punt de desviació, que equival a 10.000 milions i que Brussel·les ja dóna per fet que Rajoy no pensa retallar en plena precampanya.

Inicialment, Brussel·les volia que Rajoy corregís els seus comptes durant la tramitació parlamentària, abans que les Corts espanyoles no es dissolguin. Però finalment, i després del ridícul de la setmana passada, ho deixa a mans del nou govern espanyol que surti de les urnes el 20 de desembre, segons va aclarir ahir el vicepresident comunitari Valdis Dombrovskis. Paradoxalment, el popular Dombrovskis va fer de policia bo, elogiant Espanya com “una de les economies que creix més ràpidament de la zona euro” després d'haver fet esforços “remarcables”, mentre que el socialista Moscovici va fer de policia dolent, instant “les autoritats espanyoles a complir rigorosament el pressupost del 2015 i adoptar les mesures necessàries” per “garantir que el del 2016 les compleix plenament”.

Falten xifres

Brussel·les es queixa que no ha rebut les dades actualitzades dels governs regionals: els números que li ha proporcionat el govern espanyol de les comunitats autònomes són només fins al maig i els dels ajuntaments són únicament del primer trimestre. “Perquè el creixement i la creació d'ocupació continuïn, Espanya ha de seguir pel camí de les reformes i continuar aplicant una política fiscal responsable”, afegeix l'executiu comunitari. Espanya té obert un procediment d'infracció per dèficit excessiu des del 27 d'abril del 2009 i només l'any passat va ser capaç de complir l'objectiu imposat per Brussel·les, del 5,8%.

Les claus

De futuròlegs i verges prudents

A.S

L'escàndol dels darrers dies reforça la tesi del Bundesbank que cal retirar a la Comissió Europea la competència de supervisar els pressupostos estatals. Brussel·les ha fet el ridícul doblegant-se a les pressions de Rajoy i el PP europeu, fins al punt de desautoritzar públicament l'eurocomissari Moscovici per haver-se atrevit a contradir De Guindos.

Cas omís

“Evidentment, estem en contacte amb les autoritats espanyoles, però ens basem en dades objectives i en l'anàlisi dels nostres experts, no hi ha ingerències polítiques”, intenta salvar la cara Dombrovskis. Tant és. El govern espanyol ja ha deixat molt clar que pensa ignorar olímpicament el toc d'atenció de Brussel·les.

Llenguatge bíblic

I mentrestant, José Manuel García-Margallo titlla directament Moscovici de futuròleg: “Respecto els seus coneixements econòmics, però les seves prediccions l'únic que fan és legitimar l'astrologia.” El ministre d'Exteriors recorda que el seu govern “sempre s'equivoca a la baixa i el creixement acaba sent superior”. “En termes bíblics, estem entre les verges prudents i no les verges nècies.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA