Economia

Una empresa compra la maquinària de la Grober

La firma, que és de Valladolid, adquireix per 1,7 milions d'euros les maquines de la tèxtil de Bescanó

Part dels diners es destinaran a cobrir les indemnitzacions dels treballadors

Una empresa de Valladolid ha comprat la maquinària de l'antiga tèxtil Grober de Bescanó per 1,7 milions d'euros. Quan s'autoritzi l'operació, que està pendent de validar al jutjat mercantil, part dels diners es destinaran a cobrir les indemnitzacions que es deuen als 87 treballadors. Grober va tancar portes ara fa un any i està en liquidació. A part de la maquinària, cap inversor s'ha interessat per adquirir les naus i la central elèctrica, que ara hauran d'anar a subhasta. L'advocat de la plantilla, Joan Xifra, diu que és “una pena” que no s'hagi trobat ningú per reflotar l'empresa.

L'antiga tèxtil Grober va entrar en liquidació a principis d'aquest any. Aleshores, acumulava uns deutes que pujaven a 7 milions d'euros. El pla de liquidació, que es va aprovar abans de l'estiu, incloïa una relació de tots els béns que sortien a la venda, i que s'han de destinar a cobrir passiu. Hi constaven, entre d'altres, les diferents naus, la central hidroelèctrica, la maquinària, l'estoc de matèria primera i el producte acabat que hi havia al magatzem. De tot això, només se n'ha pogut vendre la maquinària i els telers. Un cop es rebin els diners, part d'ells aniran destinats a cobrir les indemnitzacions que encara es deuen a la plantilla. “Segons estableix la llei concursal, els crèdits dels treballadors tenen privilegi general; a la pràctica, això vol dir que, quan es rebin aquests diners, ells tindran preferència per cobrar per damunt d'altres creditors”, ha explicat Joan Xifra.

Tot i que ara poden cobrar de l'atur, perquè se'ls va concedir l'extinció, encara els queda pendent rebre el gruix de les indemnitzacions. De moment, només n'han percebut una petita part de Fogasa.

LA XIFRA

87
treballadors
treballaven a la tèxtil de Bescanó quan va tancar. L'empresa acumulava deutes de 7 milions.

LA FRASE

Ara la nova empresa desmantellarà les instal·lacions per endur-s'ho tot a Valladolid
Joan Xifra
ADVOCAT DELS TREBALLADORS

Ampliació de la querella

En paral·lel a la liquidació, el tancament de la Grober també ha derivat en un altre procés als jutjats. En aquest cas, penal. La plantilla va presentar una querella contra l'antic propietari i administrador de la tèxtil per apropiació indeguda, administració deslleial i delicte societari. Els treballadors sostenen que, entre els anys 2010 i 2013, l'administrador hauria dut una comptabilitat paral·lela, i no hauria declarat part dels ingressos de la Grober, situada a Bescanó (Gironès). En total, la plantilla calcula que s'estaria parlant d'un milió d'euros. Durant aquests darrers mesos el jutjat també ha pres declaració a diversos testimonis.

Segons explica Xifra, al seu parer, les declaracions han permès “posar de manifest que es desviaven quantitats molt importants de diners en B, que van ser decisius perquè la Grober quedés descapitalitzada”.

Per això, l'advocat també ha demanat ampliar la querella i que el jutjat imputi també la dona, la filla i el gendre de l'administrador “com a coresponsables d'haver participat també en aquesta mecànica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA