Economia

Eximeixen el govern i els auditors del cas de l'Aldea

La desimputació dels responsables de Política Financera i de BDO sorprèn la junta rectora de la cooperativa agrícola, que presentarà recurs

Continuen entrampats 4,5 milions d'euros dels socis

El jutjat número 1 de Tortosa ha eximit del cas de la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa agrícola de l'Aldea l'exdirector general de Política Financera Ferran Sicart, així com els inspectors Ramon Cortacans i Pau Benito. La jutgessa considera que la tasca dels inspectors es limitava a l'elaboració d'un informe d'inspecció i no a l'obertura d'un expedient sancionador, per la qual cosa no queden afectats per les irregularitats comeses. Tampoc en considera responsable el director general de Política Financera que va obrir un expedient sancionador a la cooperativa de l'Aldea, tot i que es va acabar arxivant. “L'actuació de control a càrrec del departament es va limitar a reclamar documentació a la cooperativa i es va donar per vàlid el compromís de l'entitat de corregir les deficiències”, exposa la jutgessa en la interlocutòria, que admet la falta d'efectivitat de la legislació vigent en el control de les cooperatives.

Un altre dels desimputats és el responsable de l'empresa auditora BDO, Juan Carlos Torres. Tot i que el jutjat considera que l'actuació de BDO no va ser “diligent”, sosté que el falsejament dels comptes i la pignoració d'actius era difícil de descobrir i que, de la conducta de l'auditor, no se'n pot determinar la seua participació a l'efecte penal, ni se'l pot fer responsable civil subsidiàriament.

Aquestes desimputacions limiten les possibilitats de la cooperativa agrícola de l'Aldea de cobrar indemnitzacions (continuen imputats Bankia i l'exgerent de la cooperativa, entre d'altres). “Estem molt sorpresos. Tenim uns mecanismes que no funcionen, els que havien de vigilar que les coses es fessin bé no ho van fer”, ha lamentat la presidenta de la cooperativa, Montse Llosa. La cooperativa de l'Aldea reclamarà la reobertura de la demanda mercantil que va presentar contra l'empresa auditora i que es va tancar en obrir-se el procediment penal. I, pel que fa a l'absolució del govern, la junta rectora de la cooperativa es planteja presentar una reclamació econòmica pels danys i perjudicis causats pel deficient funcionament dels òrgans supervisors. Els socis de la cooperativa encara tenen entrampats 4,5 milions d'euros.

Per la seua banda, el president de l'Associació d'Afectats de la Cooperativa de l'Aldea, Jordi Gas, va manifestar en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies que presentaran un recurs contra l'arxivament de les imputacions. “La Generalitat hauria d'haver controlat d'ofici i, si l'auditora hagués fet la feina, no estaríem en aquesta situació”, va concloure Gas.

LA FRASE

Els que havien de vigilar que les coses es fessin bé no ho van fer. Ens sentim indefensos
Montse Llosa
PRESIDENTA DE LA COOPERATIVA DE L'ALDEA

Acord comercial

La presidenta de la cooperativa agrícola de l'Aldea sosté que aquest hivern començarà a comercialitzar la seua collita de coliflors i enciams amb el grup lleidatà Actel. Fa mesos que l'entitat del Baix Ebre va tancar un acord amb Actel, però no es pot posar en pràctica fins que supere el concurs de creditors. “El concurs està aprovat, però estem pendents de la resolució del jutjat”, ha explicat Llosa. La previsió d'Actel és que la cooperativa de l'Aldea amplie la producció d'hortalisses i verdures per comercialitzar-la a través dels seus canals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia