Economia

L'informe de l'OMS no repercuteix en el consum i el preu del boví

El sector està tranquil, després de la preocupació inicial per la publicació de l'estudi

Es mostra més preocupat pel tractat comercial de la UE amb els EUA

El sector boví català constata que, ara com ara, l'informe de l'OMS que relaciona menjar carns processades i vermelles amb un augment del risc de patir càncers no ha tingut repercussions en el consum ni en el preu. En aquest sentit, asseguren que, després de la preocupació que inicialment sí que va generar la informació, els ramaders han recuperat la “tranquil·litat”. Així ho van posar de manifest aquesta setmana a la 17a Jornada Tècnica del Boví de Carn d'Alcarràs (Segrià), en què es van reunir unes 400 persones vinculades al sector.

El president de l'Associació Espanyola de Productors de Vaquí de Carn (Asoprovac) a Catalunya, Ricard Gòdia, va ressaltar que l'informe és “imprecís i ambigu” i ha quedat demostrada la seva poca consistència perquè, en pocs dies, “ja gairebé ningú no en parla”. A més, va afirmar que ja era conegut que menjar carns processades o vermelles en excés podia ser perjudicial, però no, si es consumeixen amb moderació. En aquest sentit, va defensar la dieta mediterrània, “que precisament fa que visquem en un dels països més longeus del món”. “El que hauria de fer l'OMS és promoure la dieta mediterrània i no espantar-nos amb aquest tipus d'informacions”, hi va afegir.

Rubèn Manonelles, president de l'Associació de Ramaders de Boví de Carn d'Alcarràs, també va assegurar que no han notat cap canvi des que es va fer públic l'informe de l'OMS, ni en el preu, ni el nombre l'animals que s'han portat a l'escorxador. Tot i això, ha lamentat que l'organisme llancés una informació com aquesta “a la babalà, sense haver analitzat la repercussió que pot tenir en un sector”.

En la jornada d'Alcarràs va participar el catedràtic d'estructura econòmica de la Universitat Ramon Llull, Santiago Niño-Becerra, que considera que la polèmica generada per l'informe de l'OMS durarà poques setmanes. “La realitat diu que un consum per sobre de 50 grams al dia de carn processada incrementa en un 18% la probabilitat de produir càncer de còlon, això no és el mateix que dir que consumir carn produeix càncer”, assegura.

Després del polèmic informe elaborat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre els riscos potencials de la carn, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va participar en la inauguració de la jornada i va defensar el consum moderat de tots els aliments, inclosa la carn de boví que “és una de les fonts més riques de ferro, proteïnes, minerals i vitamines”.

En aquesta trobada també es va parlar de la nova política agrícola comuna de la Unió Europea i de noves tècniques en el boví d'engreix.

Amoïnats per les negociacions comercials amb els EUA

El president de l'Asoprovac a Catalunya, Ricard Gòdia, va alertar que els productors viuen amb molta incertesa les negociacions de l'acord transatlàntic sobre comerç i inversió amb els Estats Units (el TTIP, per les sigles en anglès). Això, va assegurar, pot propiciar l'obertura total de fronteres perquè entri carn a Europa de països on els paràmetres de qualitat i seguretat alimentària són molt més laxos i, per tant, és més barata de produir-la. “Poden produir [carn] amb animals clonats, amb hormones o amb transgènics i, a més, no tenen la problemàtica de les regulacions mediambientals que tenim aquí a Europa; per tant, és una carn molt més competitiva pel que fa als preus, tot i que no hagi passat els mateixos controls sanitaris.”

Aquesta competència amb els productors dels Estats Units, segons Gòdia, podria arribar a suposar l'enfonsament dels productors autòctons. “Obrir les fronteres sense cap tipus de protecció pot ser perillós, no tant per al consumidor però sí per al sector productor, que podria arribar a desaparèixer. Per això demanem que el nostre sector es protegeixi i puguem seguir donant les màximes garanties als nostre clients”, va dir.

Respecte al TTIP, l'economista Santiago Niño-Becerra va constatar que les negociacions s'estan portant amb molt secretisme però que, a hores d'ara, sembla que només beneficiarà les grans corporacions. “Fins ara, els acords de comerç es prenien per afavorir empreses, països o sectors; ara, aquests acords entre àrees es dissenyen per afavorir les grans corporacions”, va afirmar. Davant d'aquest escenari, va recomanar a les petites empreses del sector carni boví que s'agrupin, col·laborin i creïn clústers “per tenir força i pes específic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida

El Govern destina 4,7 milions en ajuts per a noves inversions industrials

girona
ECONOMIA

La funeraria supramunicipal FuneCamp preveu un estalvi del 30%

Reus
economia

Eacom instal·larà un centre logístic a Tortosa i preveu crear un centenar de llocs de treball

Tortosa
estats units

Boeing accepta declarar-se culpable de frau en el cas dels 737 Max

barcelona
economia

Gairebé trenta milions d’euros per millorar la sostenibilitat i la digitalització de la indústria

Barcelona
economia

La família Grífols i el fons Brookfield estudien una opa pel 100% de la multinacional

barcelona