Reinventar l'habitatge

Casas Ciama promou pisos lliures a preus més barats per la negociació de terrenys amb ajuntaments i per un sistema constructiu basat en mòduls prefabricats

Un dels efectes que es preveien fa temps en relació amb la crisi era que quan la bombolla immobiliària es trenqués, els preus dels habitatges baixarien. Això, que s'ha produït en un grau variable i a vegades inapreciable o mínim, no ha estat suficient perquè l'accés a l'habitatge estigui garantit: hipoteques i preus encara massa alts o dificultats perquè les entitats bancàries concedeixin un crèdit continuen en l'ordre del dia. L'habitatge de protecció oficial no sempre es pot plantejar com a alternativa perquè els preus continuen sent elevats i comporten una dificultat suplementària, com és el fet que el comprador no pot ni vendre ni llogar l'habitatge durant un període de temps força llarg.

Amb la voluntat de posar al mercat un altre concepte, la marca Casas Ciama negocia amb diversos ajuntaments de les comarques gironines la construcció d'habitatges. Es tracta de pisos socials però que són lliures i que es venen per sota el preu de mercat però també dels de protecció oficial. Com s'aconsegueix? Segons César Bugosse, director comercial de l'empresa, per la suma de diversos factors. El primer i més obvi és la compra de sòl a un preu no especulatiu. Per això el sistema que més garanties ofereix és la negociació directa amb els ajuntaments. L'empresa demana sòl a preu raonable i negocia compensacions per al municipi. Això es pot traduir en la urbanització de sectors pendents o en la construcció d'equipaments. Per exemple, Bugosse explica que en una de les promocions que ja s'han dut a terme –bàsicament a Barcelona i Tarragona– s'ha fet una llar d'infants municipal als baixos d'un dels edificis.

Construcció en mòduls

Un altre dels aspectes que ajuden a l'abaratiment del preu del pis és la construcció modular de gran part de l'habitatge, així com les dimensions «racionals» dels pisos. Es fan tres tipus d'habitatges, tot i que la mitjana se situa en els 74 m² construïts, amb dues habitacions, dos banys, cuina, menjador, safareig, pàrquing i piscina. El preu se situa a l'entorn dels 1.530 euros per m², i a darrere hi ha el compromís de finançament del 80% del valor del pis amb una entitat bancària. El fet que la construcció sigui modular abarateix el procés de construcció de l'estructura però també dels professionals que han de treballar a l'interior, ja que per exemple els lampistes ja van a l'edifici amb bona part de la feina feta. El representant de la firma sosté que la qualitat dels pisos està plenament garantida, i que és l'estàndard que es podria trobar en qualsevol altra obra.

Per a noves promocions

A hores d'ara s'està negociant noves promocions a les comarques gironines, barcelonines i tarragonines, tot i que ja s'han tirat endavant promocions o bé d'habitatges o bé de polígons a municipis com ara Sant Cugat del Vallès i Altafulla. La dificultat, però, admet el director comercial de Casas Ciama, és superar les reticències de molts consistoris. «Els ajuntaments mentre no hi hagi pressió no canviaran», diu. I és que, segons la seva opinió, les normatives municipals fan que molts cops els habitatges acabin sent més cars del que han de ser. «En els cas d'ajuntaments mitjans i amb necessitats reals de població, preferentment jove, l'acceptació és alta, però sovint no disposen de solars i en els seus plans urbanístics no es preveuen edificis de quatre plantes. En els ajuntaments grans, el preu de sòl que ofereixen sovint supera el de l'oferta privada i en molts casos va acompanyat de l'obligatorietat de construcció habitatges protegits en un determinat percentatge», es queixa. Sosté que les normatives quant a superfícies d'edificis i habitatges acaba generant pisos massa grans i, per tant, cars. «El que pretenem és treure al mercat un tipus d'habitatge que sigui assequible per a un mileurista, ja que les hipoteques a 30 anys poden sortir per uns 350 euros mensuals, aproximadament», diu Bugosse.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.