Economia

Promoció econòmica

Suport als emprenedors

El viver més breu

El centre per empreses que el PP va crear a Badalona va tancar al cap de dos anys

L'espai, de propietat municipal, es va vendre a un privat

L'Ajuntament lloga ara oficines a nous emprenedors al BCIN

El viver d'empresestenia vuit espais, però l'ocupació màxima va ser de cinc emprenedors

Menys de dos anys va durar el viver d'empreses creat pel govern d'Albiol a Badalona, l'únic d'iniciativa pública que es va posar en marxa a la ciutat en el mandat anterior. L'objectiu era donar espai a joves emprenedors per desenvolupar el seu projecte de negoci i per això s'hi va dedicar una nau al carrer de l'Energia, al polígon industrial de les Guixeres. El març del 2013 el govern de Badalona anunciava a so de bombo i platerets la creació de l'espai i aquest 2015, quatre dies abans de les eleccions municipals, es confirmava el naufragi del projecte amb la signatura del contracte de venda a una empresa privada de l'espai municipal on hi havia hagut el viver.

El breu camí de la iniciativa va començar amb l'anunci de l'aleshores alcalde, Xavier Garcia Albiol, que es congratulava que el nou espai nasqués gràcies a l'acord entre el sector públic i el privat. I és que per condicionar la nau, propietat de l'empresa municipal Engestur, es va signar un conveni entre l'Ajuntament de Badalona, Engestur, el Gremi d'Instal·ladors del Barcelonès Nord i Baix Maresme, i la Fundació Privada Llegat Roca i Pi, per col·laborar en les obres d'adequació, reforma i millora de l'espai. Un cop acabats els treballs, va entrar en funcionament. El viver, que tenia capacitat per a vuit negocis, va arribar a tenir un màxim de cinc emprenedors ocupant un espai i va ser només per un període de temps breu, tal com confirmen fonts d'Engestur. Durant els mesos previs a la venda, al viver només hi quedava un emprenedor. Des d'Engestur expliquen que per ocupar un mòdul del viver les condicions econòmiques eren molt avantatjoses. Cada espai tenia un preu de lloguer d'entre 40 i 80 euros, una xifra que incloïa la factura elèctrica, l'accés a internet i tota la resta de consums, però això no va ser prou al·licient per generar la demanda necessària per omplir-lo i es va acabar venent a preu de mercat a un empresari que hi va instal·lar un negoci de components de l'automoció.

El curiós del cas és que, tot i que la ciutat disposa d'un organisme que es cuida de les polítiques d'ocupació, l'Institut Municipal de Promoció de l'Ocupació (IMPO), aquest ens mai va estar implicat en la gestió del viver. El mateix exgerent de l'IMPO, Antonio Ainoza, va confirmar a aquest diari abans que acabés el mandat anterior que l'organisme no havia tingut res a veure amb el viver. El govern del PP va deixar en mans d'Engestur la seva gestió, tot i la falta d'experiència d'aquesta empresa municipal en temes d'ocupació.

Espais per a emprenedors

L'actual regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Àlex Mañas, atribueix el fracàs del viver a la falta de programes de suport als emprenedors i al fet que no es va fer “una promoció adequada de l'espai”. Mañas recorda que la proposta de crear un viver d'empreses en una nau de propietat municipal va sorgir del seu grup, el d'ICV-EUiA, una aposta que mantenen, i per això han decidit posar a disposició dels nous emprenedors alguns espais del Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN). El gerent del centre, Faustino Marín, explica que hi ha sis mòduls disponibles que s'ofereixen a emprenedors que fa menys d'un any que han engegat el seu negoci. Es tracta d'oficines de 16 metres quadrats amb un preu de lloguer de 315 euros al mes, que inclou tots els serveis comuns de què disposa el centre d'empreses. Marín, que és també el gerent de l'IMPO, assegura que serà aquest organisme l'encarregat d'informar els possibles interessats a través del programa adreçat a emprenedors que desenvolupen. El regidor de Promoció Econòmica i Ocupació manté que es tracta d'un primer pas per donar resposta a les necessitats que han detectat, però que l'objectiu del govern municipal és anar més enllà i buscar altres espais de la ciutat que es puguin destinar a viver d'empreses. Abans de fer-ho tenen previst informar-se sobre iniciatives semblants que funcionen en altres municipis. “Estudiarem models públics i privats, com ara el de Santa Perpètua de Mogoda i també alguna iniciativa de Barcelona”, explica Mañas, que hi afegeix que la prioritat és crear un projecte “viable i a l'abast dels emprenedors de Badalona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia