Prova pilot per vendre la DOP Mongeta del Ganxet a granel
El consell regulador i la Generalitat limiten inicialment a dotze les comarques que protegirà el segell
Fins al gener s'analitzaran les mostres pertinents per verificar que es tracta d'aquest llegum
Nou pas en l'ampliació geogràfica de la DOP Mongeta del Ganxet i nou impuls per posicionar-se millor en el mercat. Els representants del consell regulador i de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat es van reunir fa pocs dies per delimitar el nombre de comarques que tenen possibilitats d'afegir-se a la DOP, que ara abraça només el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, part del Maresme i la Selva. “La proposta que vam acordar inclou la totalitat del Maresme i la Selva, l'Alt Empordà i el Baix Empordà, el Gironès, el Bages, el Baix Llobregat, l'Alt Camp, el Tarragonès i l'Anoia”, enumera el president de la DOP, Benjamí Alvarado.
Prèviament, però, el mateix consell regulador agafarà les mostres pertinents en cada territori per verificar que es tracta de l'apreciat llegum. “Aprofitem que s'ha retardat la collita i que tot just es comença a fer ara per demanar les mostres als pagesos”, indica Alvarado, que avança que la valoració probablement la durà a terme la Fundació Miquel Agustí, que al seu moment ja es va encarregar de protegir aquest producte. “Està previst que al gener ja s'hagin fet les proves pertinents a totes les mostres recollides”, comenta el president. Un cop recopilada tota la documentació, segons Alvarado, serà el moment d'iniciar el procés a la Comissió Europea perquè validi els canvis proposats. Aquesta documentació també haurà d'abordar el debat sobre
si cal flexibilitzar el grau del ganxo de la mongeta, un punt que ha generat molta controvèrsia entre productors i venedors.
Com a principal novetat, hi ha la prova pilot per vendre la mongeta del ganxet a granel, que es preveu que es comenci a posar en pràctica en breu. Des que es va crear la DOP, el 2011, tot el producte s'ha de vendre degudament etiquetat i envasat. “Volem ampliar els canals de venda i això suposa simplificar en part el canal de distribució, sempre garantint al cent per cent la puresa del producte”, explica Alvarado. En aquest sentit, ja s'han iniciat les converses, principalment amb les cooperatives, que són les que s'encarreguen majoritàriament de l'envasat, la distribució i la venda, per facilitar que la mongeta arribi en sacs validats als establiments i que es pugui vendre a pes. “Ens falta resoldre el tema dels productors que venen en els mercats la mongeta cultivada a casa, però hi estem treballant”, puntualitza.
Collita menor
Benjamí Alvarado es mostra satisfet en vista de la possibilitat cada cop més real d'ampliar la DOP i justifica que, de moment, no s'hi afegeixin més comarques catalanes. “El treball de camp realitzat prèviament ha visualitzat petits conreus de mongeta del ganxet en altres indrets, però són tan minsos que no val la pena incloure'ls”, comenta. La collita que s'espera aquest any del producte es preveu menor que l'anterior, en què va ser de 57.000 quilos. “Se n'han plantat menys hectàrees i molts pagesos han hagut de retardar la collita perquè ha costat que
la planta s'assequés al camp”, diu. I afegeix que si habitualment s'enllesteix a mitjan novembre, ara hi ha productors que tenen previst collir-ne fins a mitjan desembre. La mongeta del ganxet protegida té un alt valor gastronòmic i culinari que ha anat a l'alça en els darrers anys.