Economia

Mobilització dels pagesos pels canvis en el cadastre

Denuncien una “sobrevaloració desproporcionada” de les petites construccions d'ús agrícola i el fet que s'equiparin amb les urbanes

Un canvi del sistema de valoració cadastral fa que construccions indispensables per a l'activitat agrària com són les petites casetes per a la xarxa de reg o les basses experimentin un increment “desproporcionat”, “injust” i fins i tot “il·legal” del valor cadastral. Una “sobrevaloració” que, segons Josep Carles Vicente, responsable d'economia agrària i fiscalitat d'Unió de Pagesos (UP), provocarà que de mitjana cada pagès hagi de pagar per explotació uns 2.000 euros a l'any.

El sindicat va convocar ahir una concentració de protesta davant la Gerència Territorial del Cadastre a Tarragona, on també van lliurar un document amb les queixes per aquesta “aplicació il·legal que fa el Ministeri d'Hisenda del sistema de valoració cadastral” i on assenyalen els perjudicis que això suposarà. “És una agressió per al sector agrícola i ramader”, va dir Vicente, que va destacar que el valor cadastral rústic experimenta un “increment desproporcionat i contrari a la legislació cadastral”. Segons el representant del sindicat, l'increment és “entre dues i sis vegades més” que el valor de reposició actual.

Unió de Pagesos, que ha iniciat una campanya per intentar anul·lar la mesura, denuncia que amb aquesta aplicació “il·legal” del cadastre s'ha equiparat el valor de les construccions agràries amb el de les urbanes, un fet que atribueixen a “un afany recaptatori abusiu”, segons Vicente. A banda del cost que suposarà per a pagesos i ramaders –les granges també quedaran afectades per la mesura–, el sindicat denuncia que tindrà efectes en el pagament anual de l'impost de béns immobles (IBI) de naturalesa rústica, en els impostos que graven en les herències i també, entre altres, a l'hora de demanar beques universitàries, per la variació que suposarà en el límit patrimonial.

El sindicat, que exigeix al Ministeri d'Hisenda una rectificació immediata, també lamenta que la mesura s'hagi pres “sense fer servir els estudis de mercat preceptius respecte a les construccions indispensables per a les activitats agràries”.

LA FRASE

L'aplicació il·legal que es fa del cadastre és una agressió per al sector agrícola i ramader
Josep Carles Vicente
Unió de Pagesos


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

La pensió mitjana dels catalans creix un 5,06% al juliol i se situa en 1.306 euros

barcelona
economia

Catalunya es manté el 2022 com el tercer territori que més recapta però el desè en recursos rebuts

barcelona
economia

Lleuger descens de l’atur, que se situa en el 9,41%

barcelona
economia

Segon avís de la CE a Espanya per “discriminar” els interins

barcelona
economia

El govern ha destinat 246 milions en ajuts a la indústria des de 2021

barcelona

Figueres acollirà per primer cop el Fòrum Gastronòmic Ciutat per al públic general el 5 i 6 d’octubre

FIGUERES

Es preveu que el 36 per cent de la producció catalana de poma es culli a Girona

GIRONA

La Cambra de Comerç de Barcelona avisa que el turisme “no pot tenir un creixement infinit”

Barcelona

L’empresa de reciclatge ACIN compra l’antiga tèxtil Nylstar per 8 milions

blanes