Economia

EL PERSONATGE

Empreses i nous amos

Torraspapel i Gas Gas, tancades per problemes financers, han aconseguit nous propietaris i en tots dos casos es conserven molts llocs de treball

El grup xinès SSCW ha comprat Miquel Alimentació per 110 milions d'euros

Els sectors de la pesca i de la llet passen per diverses crisis que es preveuen difícils de superar

Després d'uns anys molt dolents a les comarques gironines en què la crisi econòmica va provocar el tancament de moltes empreses i es van destruir centenars de llocs de treball, aquest 2015 ha tingut moments bons. Un d'aquests moments va ser la compra de l'empresa Torraspapel de Sarrià de Ter pel grup valencià Hinojosa. Quan Torraspapel va tancar, l'abril del 2014, hi treballaven 132 persones. La nova empresa es dirà Paperera Sarrià, preveu invertir 25 milions d'euros a modernitzar les instal·lacions i quan torni a engegar, l'estiu de l'any vinent, crearà 40 llocs de treball. El grup Hinojosa, que es dedica a la fabricació d'envasos i embalatges de cartró ondulat i que té la seva seu a Xàtiva, ha adquirit tant els immobles com la maquinària, i segons ha explicat l'empresa, l'objectiu és arribar a produir 90.000 tones de paper, que s'usaran com a matèria primera en “altres fàbriques del grup per fer cartró ondulat a partir de producte reciclat”.

Una altra empresa que malgrat entrar en liquidació tornarà a tenir continuïtat és Gas Gas, de Salt. El fabricant de motos va entrar en liquidació el juliol passat, amb un deute de 37 milions d'euros. En aquell moment tenia 93 persones en plantilla. L'empresa Torrot, que es dedica a la fabricació de bicicletes i motos elèctriques i que té la seu a Marató, va ser l'empresa, de les tres que van presentar ofertes, que més va convèncer el jutge mercantil i l'administrador concursal, però també els treballadors i l'Ajuntament. Ara Torrot ja prepara la planta de Salt per treure al mercat la primera moto de trial el primer trimestre d'aquest any 2016 que s'acosta. A més, els nous propietaris de Gas Gas preparen una nova enduro pel 2017 i es plantegen posar al mercat a llarg termini una off-road elèctrica. L'empresa té com a objectiu recuperar el lideratge del mercat del trial i fabricar 4.000 unitats anuals abans de tres anys. A més, preveu mantenir el lloc de treball a 55 antics treballadors de Gas Gas, i n'hi haurà 30 més que passaran a una bossa de treball que seran els primers a contractar quan l'empresa tingui la necessitat d'ampliar la plantilla.

Aquest any també s'ha destacat per un canvi de mans d'una de les grans empreses gironines: Miquel Alimentació, que té la seva seu a Vilamalla. Després de 90 anys de negoci familiar, la cadena de distribució alimentària, líder a l'Estat espanyol, pertany ara al grup SSCW (Shangai Sugar Cigarette & Wine Group), participada al 100% pel gegant xinès Bright Food –Guang Mung, en mandarí–, un conglomerat industrial públic i un dels grups més grans del sector alimentari del país, amb seu a Xangai. L'operació es va tancar per 110 milions d'euros i l'objectiu és convertir Miquel Alimentació en el primer majorista nacional de la Xina, liderant el mercat del food service en aquest país. Segons les previsions en el moment de la compra, l'empresa gironina tancarà l'any superant la barrera dels 1.000 milions d'euros de facturació, i arribarà als 1.017 milions. De cares a aquest 2016, l'empresa preveu una inversió de 23 milions d'euros, amb la posada en marxa de cinc autoserveis i deu gasolineres.

Una altra de les notícies destacades de l'àmbit econòmic a la demarcació de Girona va ser la dimissió de la secretària general de la UGT, Dolors Bassa, per incorporar-se a la llista de Junts pel Sí en la campanya del 27-S. Bassa formava part activa de la UGT des del 2000 i en va assumir la secretaria general el 2008. Ha estat substituïda per Xavier Casas.

La pesca, l'agricultura i la ramaderia a la demarcació de Girona han estat afectades aquest 2015 per diverses crisis; algunes s'han solucionat o estan en procés d'aconseguir-ho, en d'altres la situació és molt complicada. El sector pesquer, per exemple, no està en el seu millor moment. Sis embarcacions han sol·licitat la paralització definitiva i en els últims vint anys les captures han disminuït un 40%. En el sector lacti hi ha un degoteig de tancaments des de l'eliminació de les quotes de llet. La demarcació també està lluitant contra la plaga del cargol poma als arrossars de Pals, la proliferació de la vespa asiàtica i el creixement de la població de porcs senglars.

L'excel·lència

El Celler de Can Roca ha revalidat el títol del millor restaurant del món, reconeixement que atorga la prestigiosa revista gastronòmica Restaurant Magazine. El xef del restaurant, Joan Roca, està satisfet d'haver arribat fins aquí i assegura que ho han aconseguit amb generositat, complicitat, molt d'esforç, compromís i treball. És conscient que un dia deixaran d'estar al capdavant però diu que estan preparats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia