Economia

Uns 6.000 pisos turístics per legalitzar, a Empuriabrava

L'Ajuntament iniciarà aquest mes de febrer una nova campanya per incitar a registrar els habitatges d'ús turístic

Només 1.500 estan donats d'alta, dels 7.362 que es calcula que hi ha

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries iniciarà aquest mes de febrer una nova campanya per fer aflorar els habitatges d'ús turístic que no estan declarats. Actualment, uns 1.500 habitatges estan donats d'alta, dels 7.350 que es calcula que es posen a lloguer, i uns 6.000 estarien pendents de legalitzar. La major part d'aquest parc d'habitatges el gestionen empreses professionals, tot i que també hi ha particulars. “Tothom ha de complir la llei, però els professionals han de ser els primers a donar exemple; la majoria ho fan i hi tenen interès, per lluitar contra l'intrusisme i una competència deslleial”, diu Nicola Bruzzese, el regidor que, des de l'àrea de Promoció Econòmica i Turística de Castelló d'Empúries, coordina aquesta campanya.

A partir del mes vinent es distribuiran fulls informatius, però el mes de desembre passat ja es va fer una reunió d'informació oberta a veïns i professionals sobre aquest problema.

Seguretat i ingressos

El 2013, una primera campanya de sensibilització va provocar que uns 700 habitatges turístics es donessin d'alta, però el govern municipal vol fer ara un pas més, i Bruzzese avança que l'Ajuntament serà partícip dels controls que ja fa la Generalitat, a la qual es comunicaran les infraccions que es detectin, ja que només la Generalitat pot sancionar (a dia d'avui s'han establert 50 expedients sancionadors). A banda dels drets i deures dels propietaris d'habitatges d'ús turístic, també es plantegen qüestions de seguretat i d'ingressos per al municipi. Els propietaris (particulars o professionals) han de comunicar als Mossos d'Esquadra les identitats dels seus inquilins. A més, els habitatges registrats estan subjectes a la taxa turística (com els càmpings i hotels), i un 30% d'aquesta recaptació que recull la Generalitat reverteix en el municipi per finançar el foment del turisme. El 2014, això va significar uns 72.000 euros.

Controls i transparència

Bruzzese creu que aquest import podria créixer un 30% si afloressin els habitatges turístics que no estan registrats. Per això, el regidor explica que, a banda de reforçar els controls, a partir d'ara es publicarà al web municipal (a l'espai del centre Emprèn) quines quantitats es recapten amb aquesta taxa i a què es dediquen. Uns diners que, segons el responsable de Promoció Turística, són necessaris per dotar-se dels serveis i equipaments que definiran Castelló d'Empúries i Empuriabrava com una destinació turística de qualitat, enfocada al turisme familiar i esportiu. “No és cap guerra, no anem només a sancionar, però no renunciarem a fer aflorar aquests habitatges”, diu Bruzzese.

LA XIFRA

72.000
euros
va recaptar el municipi de taxa turística el 2014; seria un 30% més si afloressin tots els habitatges turístics.

LA FRASE

No és cap guerra, no anem només a sancionar, però cal fer aflorar aquests habitatges
Nicola Bruzzese
Regidor de promoció econòmica i turística de Castelló d'empúries


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA
Tribuna

Inquebrantables: la lluita per la permanència en un món fugisser

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI

Finances amb consciència

Barcelona
Laia Arcones
Fundadora Instituto Más Mujeres nominada Top 100 Mujeres Líderes i designada LinkedIn Top Voice 2024

“A les dones se’ns penalitzen més les errades a la feina”

Barcelona

L’aposta solidària de Lleal Tulsà

Girona