Economia

CRISTINA DELGADO

DIRECTORA DEL GRUP GISPERT

“El repte és regular per incorporar”

“Oposar-se a les noves activitats econòmiques és com posar portes al camp”

“Si no es regula acabarà sent economia submergida”

“Ha d'estar dins del sistema, perquè no es deixarà de realitzar”

Veterania i rigorositat
Cristina Delgado és advocada des de l'any 1980 i té una dilatada experiència en dret mercantil i en totes les àrees del dret empresarial. Actualment és la directora del Grup Gispert, advocats i economistes, amb seu a l'edifici de la Casa de les Punxes, a Barcelona. Pertany a l'equip del Grup Gispert des de fa més de 22 anys.

Com regular les noves activitats econòmiques basades en l'intercanvi de serveis o productes entre particulars és el repte al qual s'enfronten els legisladors. Cristina Delgado, advocada i directora del Grup Gispert, alerta del perill de no acceptar “aquests canvis socials, perquè el món va cap aquesta direcció”

Per què hi ha tanta prevenció contra l'economia col·laborativa?
Primer ens haurem de posar d'acord en què vol dir això.
Com a jurista, com la definiria?
Estem parlant d'un intercanvi de béns i serveis ociosos o infrautilitzats entre particulars. És una nova manera de veure el món, una economia més social, més sostenible, que busca un millor aprofitament dels recursos i que no valora tan la propietat com el seu ús.
Però això no és il·legal.
No, no és il·legal posar d'acord particulars. La qüestió és si el servei que es presta, que normalment es concreta a través d'una plataforma que posa en contacte el prestador i l'usuari, pertany a un sector regulat. Si és així, ha de complir amb la normativa vigent, tant fiscal, com laboral, com de seguretat i responsabilitat.
Uber és una plataforma que posa en contacte particulars que tenen vehicle amb aquells que necessiten desplaçar-se. I s'ha posat el sector del taxi en contra.
Uber està en mans del jutge, tant a Barcelona com a Madrid. S'ha de veure si el servei que presta és de transport, perquè llavors haurà de complir amb la reglamentació vigent en aquest sector. Tanmateix, tot i que les línies entre la plataforma, el prestador i l'usuari són molt difuses, tota prestació de serveis està subjecta a regulació.
Com s'haurien de regular aquestes activitats econòmiques?
Per una banda, tenim la relació amb les plataformes i, per l'altra, els mateixos prestadors i prenedors de serveis o productes. El que està molt clar és que no poden estar regulades de la mateixa manera que els sectors tradicionals, comara el del transport o l'hostaleria, que estan hiperregulats, perquè no necessiten tanta rigidesa.
I mentre no es regulen...
El perill que tenim és que poden acabar convertint-se en economia submergida. Però oposar-se a les activitats d'economia col·laborativa és com posar portes al camp.
El que sembla raonable és que tota relació econòmica ha d'estar normativitzada...
Això és així i, sobretot, pel fet que s'ha de donar cobertura als ciutadans. Si una activitat produeix un rendiment, ha d'estar dins del sistema.
Les noves normatives haurien d'abraçar el conjunt de països de la Unió Europea?
Hem d'esperar que sigui així, perquè el marc en què es mouen aquestes activitats traspassen fronteres nacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia