Economia

Creix l'ocupació irregular d'estrangers

CCOO detecta un increment del 3% en relació amb l'any 2014

La dificultat per renovar permisos és un dels motius

La contractació irregular de treballadors estrangers va créixer un 3% a Catalunya durant el 2015, segons les dades presentades ahir pel Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO en funció de les consultes que gestiona a la seva xarxa d'oficines. L'entitat va atendre prop de 10.000 persones (9.667) l'any passat, de les quals un 43,2% estaven en situació irregular, un 3% més que un any abans.

El responsable de Migracions de CCOO de Catalunya i coordinador del CITE, Carles Bertran, explicava ahir que la irregularitat afecta més els homes que no pas les dones, atès l'efecte de la crisi en sectors com ara la construcció, majoritàriament masculí. A més, les dificultats per renovar els permisos i autoritzacions, perquè no han cotitzat prou o no tenen declarada la seva situació laboral, també s'assenyalen com una de les principals causes de l'augment en les irregularitats.

De fet, les principals causes de consulta eren sobre la renovació de l'autorització de residència (en el 16,9% dels casos), l'arrelament social (16%), les targetes comunitàries (11,3%) i el reagrupament familiar (10,5%). La nacionalitat (5,9%) o l'autorització de residència (4,6%) són altres de les consultes més habituals, unes qüestions que es repeteixen any rere any, segons deia Bertran, cosa que demostra que la situació no millora malgrat les reivindicacions d'entitats i col·lectius.

“Les dades del 2015, com les dels últims anys, reflecteixen els efectes de la crisi econòmica dins la població immigrada”, explicava Bertran, que atribuïa un canvi de model “d'un flux d'arribada continuat demandat pel nostre mercat de treball a un model molt més complex amb reemigracions, retorns i sortida de nacionals a l'estranger”. D'altra banda, Bertran va criticar les dificultats detectades des d'abans de l'estiu passat per tramitar diferents procediments administratius a l'Oficina d'Estrangeria de Barcelona i va exi- gir solucions.

LA XIFRA

13.383
visites
es van fer a la xarxa d'oficines del Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE).

Els serveis i el treball domèstic, els menys legals

Els treballadors que van anar durant l'any passat a les oficines del CITE per demanar assessorament i empara eren nascuts al Marroc (14,6%), Bolívia (9,8%), l'Equador (5,8%), Hondures (5,7%) i Colòmbia (4,9%), cinc nacionalitats que es repeteixen també en el rànquing de treballadors amb i sense autorització. A més, els usuaris d'origen llatinoamericà acostumen a ser dones que treballen en el sector domèstic, que concentra el 44% de les consultes i el 47,9% dels casos d'irregularitat detectats. Altres serveis (20,5%), l'hostaleria (11,3%) i el comerç (8%) s'enduen el gruix de les pràctiques il·legals. En canvi, a l'agricultura, en què sovint es recorre als treballadors temporers, les irregularitats detectades eren amb prou feines de l'1,2%. Amb tot, classificat per sexes, les majors irregularitats es produeixen en la construcció (en què el 59,1% dels treballadors no tenen contracte), però després en l'agricultura (37,2%), mentre que en les dones és el servei domèstic el menys legal (54,9% no tenen contracte), seguit del comerç (22,3%)
i l'hostaleria (21%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA