Economia

Inquietud per l'augment de grans superfícies a Terrassa

L'equip de govern reclama eines per protegir el model “equilibrat” de comerç en vista de l'obertura de grans establiments i els que hi ha en projecte

Per compensar-ho destinarà més diners al comerç tradicional

Citygrove farà l'any que ve el parc comercial Terrassa Plaça

L'obertura de diversos establiments comercials d'envergadura a Terrassa, però sobretot els anuncis de l'arribada la primavera del 2017 d'un gran complex comercial de 46.000 m² al sector Montserrat, al costat de l'actual Eroski, amb un Bricomart i un Mercadona com a locomotores; d'un supermercat Bon Preu aquesta primavera a l'antiga seu de Caixa Terrassa a la zona del Vapor Gran; i les obres per incrementar l'oferta comercial al Parc Vallès arran de l'aplicació de la llei òmnibus, han fet engegar els llums d'alarma a l'equip de govern (PSC-CiU). Aquestes últimes setmanes estan rebent la pressió de les associacions de comerciants que els reclamen més contundència per frenar l'arribada d'aquestes grans marques i una aposta més activa pel comerç local.

El problema, com admetia ahir el tinent d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado (PSC), és que els consistoris s'han quedat sense eines, a excepció de l'atorgament de llicències d'obres menors i majors, per condicionar l'obertura d'aquests establiments. “Moltes vegades ens n'assabentem per vosaltres”, va dir, referint-se al mitjans de comunicació, ja que des del 2009 només han de presentar una comunicació prèvia d'obertura el dia abans. Només les superfícies de més de 2.500 m² requereixen una llicència comercial, que recau en la Generalitat.

La preocupació del govern és que en els propers anys es pugui trencar el que asseguren que és un model de comerç “equilibrat” a la ciutat que es va definir al pla d'ordenació municipal (POUM) del 2003 i al programa d'orientació per als equipaments comercials (POEC) defensant “el model de proximitat” i la promoció de diversos eixos comercials. Una preocupació que van traslladar la setmana passada al conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, al qui van reclamar que la Generalitat reactivi la normativa perquè el territori tingui més competències i legitimitat per decidir les implantacions comercials. I portaran la iniciativa al ple com a proposta de resolució que inclourà la petició al Tribunal Constitucional que retiri el recurs contra la llei de comerç.

Malgrat l'obertura d' un Esclat, un Media Markt, Mercadona i un Aldi en tres mesos, Aguado va assegurar que estan per sota de la mitjana de l'espai comercial de Catalunya, que és de 2 m² per habitant, mentre que a Terrassa és d'1,62 m², menys que en poblacions com Reus o Sabadell. El tinent d'alcalde de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació, Miquel Sàmper (CiU), afegia que el problema és que havien coincidit inauguracions en molt poc espai de temps, ja que “des del 2007 fins ara han obert només vuit grans establiments d'alimentació”. Admetia, però, que rep visites per a noves implementacions, la darrera dilluns passat d'una persona que li demanava 10.000 m² i creava 50 llocs de feina. Per a Sàmper, que va lamentar haver perdut passada amb El Corte Inglés i Ikea, és convenient elaborar una estratègia per trobar un punt d'equilibri i no “defensar un model únic”.

De moment, i davant la pressió d'entitats, l'equip de govern incrementarà en 500.000 euros la partida per dinamitzar el comerç de proximitat. Aguado va recordar que s'ha creat la taula de comerç local que elaborarà un pacte per establir les accions de dinamització un cop s'hagi elaborat un estudi socioeconòmic.

L'oposició també hi diu la seva i fa propostes en la línia d'asseure's i definir una estratègia comercial. La CUP va anar més enllà en proposar una moratòria als grans supermercats i la creació d'un impost sobre els existents que rebutja l'equip de govern dient: “No en tenim competència.” ERC-MES ja va recordar que podrien aplicar una moratòria per poder revisar el pla d'ordenació.

LA XIFRA

46
superfícies
d'alimentació hi ha actualment a Terrassa, vuit més que les que hi havia l'any 2007.

LA FRASE

Hem de vigilar els desequilibris futurs i per això la demanda de més competències
Amadeu Aguado
TINENT d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat

Bon Preu, pendent de llicència

El Grup Bon Preu ja ha començat a fer treballs de neteja i enderroc a l'edifici de l'antiga seu de Caixa Terrassa i farà arribar a final de setmana la documentació complementària amb les modificacions proposades pel consistori i per la urbanista Itziar González, que ha dirigit tot el procés de dinamització de la zona del Vapor Gran , en el sentit de mantenir el carrer com amb prioritat per als vianants. Les dues parts es van reunir la setmana passada i l'empresa va avançar que proposaran un sistema per regularitzar l'accés reduït de vehicles, ja que l'objectiu és que compleixi la funció de comerç de proximitat, deixant només un petit nombre de places d'aparcament de rotació. Amb les modificacions Bon Preu espera obtenir la llicència d'obra major per tenir enllestits els treballs en quatre mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora