Economia

L'OCDE alerta d'un nou alentiment de l'economia

L'organització recomana augmentar la inversió pública, ja que amb la política monetària no n'hi ha prou

Mostra la seva preocupació per la situació que viu la UE

Els núvols per a l'economia mundial no només no es dissipen, sinó que semblen cada vegada més consistents. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ho va advertir ahir en un informe carregat d'advertències arran de la preocupant frenada en la demanda mundial. “Cal una resposta col·lectiva més contundent” per enfortir-la, va demanar la institució, que agrupa 34 països industrialitzats, a través d'un informe en què s'analitzaven les economies del G-7 (els Estats Units, Alemanya, França, Itàlia, el Japó, el Canadà i el Regne Unit) i els tres principals emergents (la Xina, l'Índia i el Brasil).

Com a conseqüència d'aquest alentiment global, l'OCDE va rebaixar ahir les previsions de creixement econòmic mundial pel 2016, del 3,3% que havia pronosticat al novembre al 3%, el mateix percentatge del 2015. Si es confirmés la previsió, s'igualaria per segon any consecutiu la xifra de creixement més baixa del darrer quinquenni.

L'organització va ser especialment severa amb els països de la zona euro, als quals retreu que no estiguin aprofitant un context favorable (tipus de canvi favorable, petroli a preu molt baix i estímuls monetaris “excepcionals”, segons l'informe), per consolidar la recuperació econòmica. Ans al contrari. La debilitat de la demanda, ja sigui per imperatiu, com als països amb alts índexs d'atur i de deute públic, o per decisió política, com a Alemanya, se suma al delicat moment del projecte comunitari. En xifres, el creixement de la zona euro serà d'un 1,4%, amb un retrocés d'una dècima respecte al del 2015 i un empitjorament de les projeccions de l'organització del novembre passat en quatre dècimes. La xifra amb vista al 2017 també es revisa a la baixa (del 2% a l'1,7%).

Per revertir aquesta situació, la institució econòmica va demanar ahir noves reformes estructurals que acompanyin la política monetària del BCE o la Fed nord-americana, i que apuntin cap a una nova estratègia fiscal expansiva que posi la despesa pública al servei d'estimular la demanda interna. En altres paraules, deixar enrere el dogma de la reducció del dèficit que ha imperat en el si de la Comissió Europea en els darrers anys, i apostar decididament per la inversió pública, que, tot i el deute elevat de molts països, seria més assumible actualment, amb els tipus d'interès baixos. “La UE s'enfronta a desafiaments creixents per mantenir el suport al projecte europeu. Es requereix més ambició per fer les institucions europees més favorables al creixement i a la productivitat.”

L'estancament de les locomotores emergents és un altre dels principals problemes que, com molts analistes avisen des de fa mesos, va assenyalar ahir en vermell l'organització presidida pel mexicà Ángel Gurría. Especialment pel cas del Brasil, que empitjora el seu particular viacrucis, en bona mesura per la caiguda de preu de les matèries primeres. El retrocés econòmic del país sud-americà, del 3,8% l'any passat, serà del 4% enguany, i només s'estabilitzaria a partir del 2017. Per la seva banda, la Xina manté les previsions pels pròxims dos anys (6,5% i 6,2%, respectivament) i, quant a l'Índia, superarà el 7% en els dos exercicis i millora lleugerament les previsions anteriors de l'OCDE.

LA XIFRA

3
per cent creixerà l'economia mundial aquest any, igual que el 2015 i la xifra més baixa des del 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

La pensió mitjana dels catalans creix un 5,06% al juliol i se situa en 1.306 euros

barcelona
economia

Catalunya es manté el 2022 com el tercer territori que més recapta però el desè en recursos rebuts

barcelona
economia

Lleuger descens de l’atur, que se situa en el 9,41%

barcelona
economia

Segon avís de la CE a Espanya per “discriminar” els interins

barcelona
economia

El govern ha destinat 246 milions en ajuts a la indústria des de 2021

barcelona

Figueres acollirà per primer cop el Fòrum Gastronòmic Ciutat per al públic general el 5 i 6 d’octubre

FIGUERES

Es preveu que el 36 per cent de la producció catalana de poma es culli a Girona

GIRONA

La Cambra de Comerç de Barcelona avisa que el turisme “no pot tenir un creixement infinit”

Barcelona

L’empresa de reciclatge ACIN compra l’antiga tèxtil Nylstar per 8 milions

blanes