Economia

La cooperativa de l'Aldea es replegarà i vendrà patrimoni

La junta rectora de l'entitat agrícola no signa l'acord de comercialització amb el grup lleidatà Actel perquè el considera “inacceptable”

Les temperatures suaus de l'hivern han provocat pèrdues del 60% de la producció

Crítiques a l'anterior govern català per no haver salvat l'entitat

La cooperativa agrícola de l'Aldea no incrementarà la seua producció de verdures i hortalisses, sinó que farà just al contrari: es replegarà i deixarà de conrear terres després que hagi fracassat l'acord comercial amb el grup lleidatà Actel. Fa gairebé un any que es va fer públic l'acord amb Actel, un conveni que tenia l'aval del govern de la Generalitat i havia de permetre reflotar la cooperativa de l'Aldea després de la fallida de la secció de crèdit el desembre del 2011. Però l'acord no s'ha arribat a signar mai. “Les primeres converses van anar molt bé, però el mes de setembre passat Actel ens va enviar un contracte que és inacceptable per als socis”, ha manifestat la presidenta de la cooperativa agrícola de l'Aldea, Montse Llosa.

Una societat mercantil d'Actel havia de comprar la producció de verdures i hortalisses de la cooperativa de l'Aldea per després distribuir-la a través de la seua xarxa de clients. “Si no arribàvem a un determinat volum de producció, ens podien penalitzar; si la collita anava malament, els havíem de reintegrar els avançaments i pagar-los igualment un tres per cent, i també havíem d'assumir els costos notarials”, ha explicat Llosa, que considera que el canvi de conseller d'Agricultura el mes de juny passat va refredar l'interès d'Actel vers la cooperativa de l'Aldea.

El conveni amb el grup lleidatà implicava un increment de producció de la cooperativa, ja que Actel reclamava un volum superior de producció. Així, dels tres milions de quilos de verdures i hortalisses que comercialitza la cooperativa de l'Aldea es pretenia passar als deu milions. La disponibilitat financera d'Actel havia de permetre que més pagesos tornessen a confiar en l'entitat agrícola, però res del que es va anunciar s'ha acabat executant.

A més del fracàs de l'acord comercial amb Actel, les temperatures suaus d'aquest hivern han provocat la pèrdua d'un 60% de la producció. “Ens ha quedat molta collita al camp perquè Europa no ha absorbit la producció; d'un milió d'enciams, n'han quedat 600.000 al camp”, ha lamentat la presidenta de la cooperativa. I, per evitar més pèrdues, la cooperativa abandonarà la producció al camp i posarà a la venda una part del seu patrimoni per poder retornar, almenys en part, els diners als creditors i impositors.

D'altra banda, la presidenta de la cooperativa de l'Aldea ha lamentat el desinterès de l'anterior govern per salvar l'entitat. “Ens van enganyar”, ha dit Llosa, que reclama ara l'ajut de Finances i Agricultura. Per la seua banda, l'alcalde de l'Aldea, el republicà Dani Andreu, admet que s'estan buscant solucions, però reclama “seny” i evitar “vendre fum”. “Que ningú pretengui que allò que CiU no ha resolt en cinc anys ho resolgui ERC en dos dies”, ha dit Andreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona