Economia

Agricultura ajorna la polèmica decisió d'ampliar la DO Garrigues

“Hi ha raons de pes que s'han de valorar: sols el 52% de la superfície actual està inscrita”

“Convoquem eleccions a totes les DO i no volem que hi influeixi”

La polèmica ampliació de la DOP Garrigues haurà d'esperar, almenys, fins a l'estiu. La iniciativa, engegada pel consell regulador de la mateixa denominació d'origen, comportaria duplicar la superfície de l'actual denominació d'origen fins a les 330.000 hectàrees. Si tirés endavant, es podria certificar oli com a denominació d'origen en zones on ara el conreu de l'olivera és testimonial. L'ampliació inclouria alguns municipis de l'Urgell i la Noguera, però sobretot la Segarra, on l'aigua del nou canal podria afavorir-ne el conreu industrial. Entre altres, l'ampliació ha generat l'oposició frontal d'Unió de Pagesos. Precisament, els detractors del projecte argumenten que darrere aquesta modificació del reglament hi ha solament els interessos de l'agroindústria, que consideren contraris als de la producció tradicional.

El Departament d'Agricultura ha de donar el vistiplau a la modificació del reglament, abans que sigui aprovat definitivament per la Unió Europea. Ara mateix, la conselleria té sobre la taula al·legacions, pendents de resoldre, d'Unió de Pagesos, ajuntaments i cooperatives. El desembre passat i davant la polèmica, l'anterior conseller, Jordi Ciuraneta, va acabar posant fre a l'ampliació, i va preferir buscar abans el “consens” dins el sector: “Creiem que primer hem de fer una DO forta per poder plantejar qualsevol tipus d'expansió.” Ara la nova conselleria no té pressa per decidir-se. El nou director general d'Alimentació, Antoni Díaz, ha explicat a aquest diari: “Encara no tenim una posició. El projecte d'ampliació és una qüestió prioritària per a nosaltres. Però acabem d'arribar i precisament com que és un tema prou important l'hem d'estudiar bé.” Agricultura espera informes dels seus tècnics per fer un retrat més acurat de la denominació, tant pel que fa a l'ampliació de la superfície defensada pel consell regulador com a la introducció sota el paraigua de qualitat de la denominació de l'oli verge, i no solament el verge extra com fins ara.

Arguments

Ara bé, Antoni Díaz, en línia amb l'anterior posició de la conselleria, remarca: “Hi ha raons de pes que s'han de valorar. Sols el 52% de la superfície actual (18.656 ha) està inscrita a la DO. Abans d'apostar per l'ampliació, és fonamental reflexionar per què en una àrea amb les mateixes característiques, varietats, etc. la meitat del sector no s'hi ha inscrit.” I hi afegeix: “Coneixem la realitat, però ara posarem sobre la taula els punts positius i els negatius que s'han de millorar. Aleshores prendrem una decisió.”

El 30 de març es convocaran les eleccions per escollir els consells reguladors de totes les denominacions d'origen i indicacions geogràfiques protegides catalanes (IGP). “Ja s'haurien d'haver fet i no poden esperar més. És un factor que hem de tenir en compte en aquest assumpte”, diu. I afirma que de cap de les maneres voldrien influir en el procés electoral pronunciant-se sobre l'ampliació. El procés electoral acabarà al juliol. Fins aleshores, la conselleria també preveu convocar una taula sectorial de l'oli, en la qual, i entre altres qüestions, valorarà el projecte amb el sector.

LA FRASE

És un tema prioritari, però precisament per això cal reflexionar-hi
Antoni Díaz
DIRECTOR GENERAL D'ALIMENTACIÓ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA