Economia

L'atur baixa al febrer tot i pujar al conjunt de l'Estat

El nombre de desocupats cau un 1,51% a Catalunya, fins a les 510.237 persones, gràcies sobretot al bon comportament del sector de serveis

És la caiguda més gran en un mes de febrer des del 1996

El nombre de desocupats registrats a Catalunya es va reduir en 7.843 persones durant el mes de febrer. Un descens de l'1,51% que situa el nombre total de persones a l'atur en 510.237. Aquesta és la reducció més gran en un mes de febrer en els darrers vint anys. Respecte al mateix mes del 2014, l'atur interanual va caure un 12,2%.

L'atur va baixar a totes les demarcacions i el nombre de persones afiliades a la Seguretat Social va augmentar en 22.134 al mes de febrer, i el total es va situar en 3.060.397 persones.

Les dades per a Catalunya fetes públiques ahir pel Ministeri d'Ocupació contrasten amb la tendència negativa registrada aquest mateix mes de febrer al conjunt de l'Estat, on el nombre de desocupats ha crescut un 0,05%, fins a 4,1 milions de persones.

El govern fa una valoració “positiva” de les dades, tot i que el secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, matisava ahir: “No ens deixem enlluernar per la baixada de l'atur perquè hem de lliurar la batalla de la qualitat de l'ocupació.”

Per la seva banda, els sindicats han posat l'accent en aquest punt, ja que si bé l'atur baixa, els contractes temporals continuen sent el motor de creació d'ocupació amb un pes d'un 86% sobre el conjunt (184.843 d'un total de 215.393).

De fet, la UGT de Catalunya associa la reducció de l'atur al mes de febrer amb la contractació temporal vinculada a la celebració del Congrés Mundial del Mòbil a Barcelona, i posa de manifest que tres de cada quatre aturats cobren menys de 426 euros al mes.

La reducció de l'atur al febrer és deguda sobretot al bon comportament del sector de serveis, en què l'atur es va reduir en 6.355 persones. En la indústria i la construcció també es va registrar un comportament positiu, mentre que en l'agricultura hi va haver 522 aturats més el mes passat.

Les dades d'atur del febrer van tornar a posar de manifest que els joves menors de 25 anys tenen més dificultats per accedir a una feina. L'atur va pujar un 3,7% en aquest grup d'edat. Des del govern català, Ginesta va admetre que aquesta és una dada “molt negativa que ens porta a pensar que no estem avançant en la part qualitativa”.

D'altra banda, CCOO va remarcar que el 53% de les persones a l'atur són dones. En aquest col·lectiu l'atur es va reduir a un ritme inferior al dels homes al mes de febrer (un 1,1% respecte d'un 2%), va alertar el sindicat. “Les dades posen de manifest que les dones són les últimes que s'incorporen a aquesta recuperació econòmica”, destacava ahir la secretària de socioeconomia de CCOO de Catalunya, Antònia Pascual.

LES FRASES

No ens deixarem enlluernar per la baixada, hem de lliurar la batalla per la qualitat
Josep Ginesta
Secretari general de Treball
Les dones són les últimes que s'incorporen a la recuperació econòmica
Antònia Pascual
ccoo de catalunya
Les claus

Més feina, però contractes de poca qualitat

B. R

La façana pinta bé però els fonaments de l'edifici de l'ocupació encara no són prou forts per poder parlar d'un mercat laboral en recuperació. Catalunya va ser capaç de reduir l'atur al mes de febrer, en contra de la tendència general observada al conjunt de l'Estat, i va evidenciar que l'economia catalana actua de motor en la recuperació econòmica. Però encara hi ha elements preocupants.

Joves desconnectats

Malgrat el bon comportament general, els joves continuen sense beneficiar-se'n, “cosa que demostra el fracàs de programes com la garantia juvenil”, destacava la responsable de socioeconomia de CCOO de Catalunya, Antònia Pascual.

Excés de temporalitat

Els sindicats també van posar de manifest ahir que la creació d'ocupació s'està fent a partir d'un abús de les modalitats de contractació temporal, fins i tot per hores. Des del govern el secretari de Treball, Josep Ginesta, admetia que cal ajustar les modalitats actuals de contracte a les necessitats de les empreses per reduir aquest elevat pes de la temporalitat en el conjunt de la nova contractació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora
Economia

Catalunya creixerà un 2,6% aquest any, segons el BBVA

barcelona
Unió Europea

La inflació a la zona euro es modera una dècima al juny, fins al 2,5%

Barcelona

Noel creix un 16 per cent el 2023 i factura 638 milions d’euros

SANT JOAN LES FONTS
ECONOMIA

La plantilla de Vodafone accepta el preacord sobre l’ERO per a 898 persones

Barcelona
Economia

L’FMI eleva al 0,9% la previsió de creixement de l’eurozona per al 2024

Barcelona