Economia

Bombolla del lloguer

Els preus dels pisos d'arrendament es disparen un 6,6% en només un any a Barcelona i Colau demana mesures legals per contenir-los

Barcelona suma 255 pisos més al seu parc públic a través de compres o cessions dels bancs

Per alguns experts, és un símptoma de la recuperació econòmica i, també, una de les conseqüències de la consolidació de Barcelona com a destinació turística. Tant si és per aquests factors com per altres, les xifres demostren que els preus dels pisos de lloguer a la ciutat han entrat en una dinàmica alcista sostinguda. Segons un estudi que va fer públic ahir l'Ajuntament de la capital catalana, durant els primers nou mesos del 2015 aquest increment va ser del 6,6% respecte del 2014. Hi ha una dada complementària, però, tant o més categòrica: de totes les grans urbs de l'Estat, Barcelona és on més s'ha encarit l'habitatge d'arrendament. El preu mitjà d'un pis de lloguer a la ciutat és de 727 euros al mes. Com en tants altres indicadors, però, hi ha diferències entre barris. A Pedralbes i les Tres Torres es poden arribar a pagar 1.400 euros, mentre que a Can Peguera no arriba a 300. Igualment, l'esforç que s'ha de fer per accedir a un habitatge no és ni de bon tros homogeni territorialment. Com a exemple, els veïns de la Trinitat Nova, la Verneda i la Pau, la Guineueta, Sant Martí de Provençals i la Prosperitat, que han de destinar més d'un 25% de la renda a pagar el rebut del pis. En el cas dels de Pedralbes, el percentatge és inferior a un 12%.

Per l'alcaldessa Colau, que per trajectòria vital ha convertit les polítiques municipals d'habitatge en una qüestió personal, tot aquest conjunt de xifres revela que el mercat de lloguer és a un pas d'entrar en una bombolla immobiliària. I demana actuar abans que esclati. “Hem d'aprendre dels erros passats”, va manifestar ahir durant la presentació de l'estudi, abans d'apel·lar directament a les administracions superiors, i més explícitament al govern de Madrid, que és qui en té les competències, perquè prengui mesures legals per evitar una inflació de preus. L'exemple que té al cap és el d'Alemanya, on l'estat pot delegar la potestat de decretar un límit en els preus de lloguer a les zones on es detecta un augment massa fort. I això complementat, és clar, amb una potent línia d'ajuts –26.000 milions d'euros l'any, hi destina Merkel; Rajoy, uns 900– adreçat tant a llogaters com a propietaris.

A banda de provocar debats, la política de l'executiu de Colau en la matèria continua consistint a intentar incrementar el parc públic d'habitatge de lloguer a través de diverses dreceres. Així, i després de l'acord assolit al desembre amb la Sareb per la cessió al consistori de dos-cents pisos, l'alcaldessa va anunciar ahir una operació similar amb CaixaBank per obtenir cinquanta habitatges més per un període de vuit anys. El consistori pagarà 125 euros al mes pels que estiguin buits –la meitat– i 75 pels ocupats. També se n'han adquirit 131 més, gairebé tots a bancs, per preus que, segons s'assegura, estan molt per sota del valor de mercat. Per tancar el cercle, ja té pactat, o gairebé, comprar-ne 74 més a través de la fórmula del tempteig i retracta. Tot plegat forma un lot de 255 pisos que seran gestionats pel Patronat de l'Habitatge i que s'adjudicaran, bàsicament, a través de la taula d'emergència social.

LA FRASE

La pujada de preus la tenim ara, i és ara que l'hem de frenar, i no d'aquí a quatre anys, quan ja serà tard
Ada Colau
alcaldessa de Barcelona

Regularitzar les ocupacions

Dels 455 pisos que l'Ajuntament de Barcelona ha obtingut fins ara a través de compres o cessions, uns dos-cents ja estan ocupats de manera irregular. Una situació de la qual el consistori estava al cas abans de formalitzar les operacions, i que ara pretén ordenar amb un pla que ha obtingut un primer suport de la resta de partits polítics. El document estableix que les famílies que estiguin en una situació de vulnerabilitat social i faci com a mínim dos anys que estiguin instal·lades a l'habitatge, sense haver generat molèsties als veïns, hi podran continuar de manera regularitzada. Quan faci més de dotze mesos que hi viuen, però menys de dos anys, a més dels condicionants anteriors, s'exigirà que hi hagi un arrelament al barri. Un motiu per justificar-lo és que la família participi en activitats d'entitats o porti els nens regularment a escola. I quan l'ocupació sigui inferior a un any, caldrà un informe de Serveis Socials. Els casos on hi hagi conflictes de convivència, o s'utilitzin les propietats per cometre delictes o obtenir guanys irregulars –hi ha grups que exigeixen quotes als inquilins– quedaran fora de tota regularització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries