Economia

La dona no es beneficia de la creació de llocs de treball

L'ocupació femenina és menor; els llocs de treball, més temporals i a temps parcial, i el sou, més baix, segons CCOO i la UGT

Els sindicats insten la Generalitat a desplegar la llei d'igualtat

La dona està quedant al marge de la suposada recuperació econòmica iniciada en els darrers mesos. Els sindicats CCOO i UGT constaten que la sortida de la crisi es fa deixant la carrera laboral de les dones malparada, atès que la taxa d'atur femenina és més elevada que la masculina –19,4% de les dones respecte al 17,8% d'homes– i que la taxa de temporalitat i els contractes a temps parcial són molt més habituals en dones (21,7%) que no pas en homes (7,1%), i mentre creix la bretxa salarial entre gèneres. A Catalunya, el guany mitjà anual dels homes es va situar en 27.684 euros l'any 2013, mentre que el de les dones va ser de 20.741 euros, un 25,1% menys. A l'Estat la bretxa és del 24% entre els sous percebuts per dones i els percebuts per homes. Això s'explica, en part, perquè els sous en el sector de serveis, on hi ha molta ocupació femenina, són més baixos que en els sectors de la indústria o la construcció, més masculinitzats i que han recuperat cert nivell.

També la taxa d'inactivitat de les dones creix fins a situar-se gairebé 11 punts per sobre de la dels homes. “Hi ha dones que renuncien a entrar en el mercat laboral”, reconeixia ahir Alba Garcia, secretària de la dona de CCOO. Si es té família a càrrec, la distància és encara més gran. Segons un document de la UGT, mentre que les taxes d'ocupació d'homes i dones sense fills se situen en un 74,4% per a ells i un 66,9% per a elles, a partir del moment que es tenen fills la taxa augmenta fins al 78,9% per als homes i baixa fins al 59,5% en el cas de les dones. “Aquest greuge també es pot comprovar pel que fa a les excedències per tenir cura de menors: el 96,9% de les tramitades el 2015 van ser sol·licitades per dones, i només el 3,4% per homes”, explica David Papiol, secretari de moviments socials de la UGT de Catalunya. “Tenir fills és un factor d'inserció laboral per a ells i d'abandonament per a elles”, es lamentava.

Desplegament de la llei

Entre les propostes dels sindicats per escurçar les distàncies hi ha la petició de desplegament de la llei d'igualtat, segons va reconèixer Laia Garcia, de CCOO: “Ja que vam aconseguir posar-nos d'acord a l'hora de redactar la llei, cal que s'hi destinin recursos.” “Les polítiques actives d'ocupació han de tenir impacte de gènere i ens equivoquem si les fem neutres, si no hi veiem les necessitats diferents entre homes i dones”, va dir.

Per David Papiol, de la UGT, és una llei que està “abandonada” perquè el govern té altres prioritats polítiques i poc pressupost. Papiol va destacar que caldria implementar la figura de l'agent d'igualtat a les empreses, un delegat sindical amb responsabilitats en l'àmbit de la igualtat d'oportunitats, i també va assenyalar la necessitat de dotar de més recursos la Inspecció de Treball. En clau estatal, Garcia va insistir a demanar recursos econòmics per al permís de paternitat de setze setmanes, promogut pel govern de Rodríguez Zapatero però que no es va incloure mai en cap pressupost.

LA FRASE

Tenir fills és un factor d'inserció laboral per a ells i d'abandonament per a elles
David Papiol
Secretari de moviments socials de la ugt

LA XIFRA

3,4
per cent
de les excedències per tenir cura de menors són agafades per homes, i el 96,6% per dones.

Una de cada cinc dones és a l'atur a l'Estat

L'Estat espanyol és un dels països de la Unió Europea amb nivells de desocupació femenina més alts, amb una taxa del 22,52%, que en el cas dels homes se situa en el 19,49%, segons l'EPA.

Poques dones directives en els sectors emergents

La presència de la dona en càrrecs directius continua sent una assignatura pendent en sectors emergents com ara el fintech, on els llocs ocupats per dones és del 9%.

El 59% dels crèdits per a nous negocis, per a dones

Les dones demanen més crèdits per obrir nous negocis que no pas els homes, segons un estudi elaborat per l'Institut d'Innovació Social d'Esade per encàrrec de MicroBank, que xifra en un 59% les sol·licituds per part de dones, respecte al 41% en el cas dels homes. L'entitat destaca l'esperit emprenedor de les dones i la tendència a fer d'empresàries per deixar de treballar per a tercers o d'estar a l'atur.

“Semàfors paritaris” contra la discriminació

València s'ha convertit en la primera gran ciutat a instal·lar “semàfors paritaris” contra la discriminació, substituint en una de les dues bandes del pas les siluetes masculines per femenines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona