Economia

Grifols inverteix 59 milions en una nova planta a Parets

El nou centre de fraccionament de plasma s'instal·larà finalment als Estats Units, on invertirà 81,5 milions d'euros

La companyia aprova un pla fins al 2021 dotat amb 326,6 milions d'euros

Parets del Vallès rebrà un pessic de la inversió milionària projectada per la farmacèutica Grifols entre els anys 2016 i 2021 i que preveu també l'obertura de nous centres productius als Estats Units i Irlanda. Grifols va anunciar ahir que hi destinarà 59 milions d'euros en una nova planta de purificació de la proteïna alfa1-antitripsina (Prolastin®), la principal aplicació de la qual és per combatre certes malalties respiratòries. La inversió s'inclou dins un pla més ambiciós dins la divisió Bioscience, que preveu la creació de quatre noves plantes (entre aquestes la vallesana), dotat amb prop de 327 milions d'euros (360 milions de dòlars) i dels quals prop de dues terceres parts s'executaran als Estats Units (190,68 milions d'euros). La companyia justifica que aquest gruix de la inversió vagi a parar als Estats Units, en part perquè el 65% de les vendes es concentren en aquest mercat, front el 5% que representa el mercat espanyol. La resta de la inversió inclosa en el pla 2016-2021, un total de 77,18 milions d'euros, s'invertiran a Irlanda.

La nova planta a Parets del Vallès ja està edificada, ja que Grifols havia previst que la capacitat productiva actual d'aquesta proteïna s'acostaria als nivells màxims el 2018, per la qual cosa va aprovar iniciar la seva construcció l'any 2014. Així doncs, la inversió anunciada ahir es destinarà a l'equipament de la planta, segons van confirmar fonts del grup. Les instal·lacions podrien estar operatives a finals del 2017 o principis del 2018, depenent de quan arribin els permisos de la Food and Drug Administration nord-americana (FDA) i de l'European Medicines Agency (EMA), les agències que acrediten els seus productes per a la comercialització posterior. Grifols podria ampliar la plantilla en una cinquantena de persones, segons les estimacions prèvies de necessitats de personal.

Es tracta d'una planta de purificació d'alfa 1-antitripsina (Prolastin®), proteïna que s'usa terapèuticament en pacients que en tenen un dèficit clar, sovint a causa d'un trastorn genètic hereditari que pot ocasionar malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), emfisema i bronquitis crònica.

La resta d'instal·lacions

A banda de la seu de Parets, el complex industrial de Grifols a Clayton, a Carolina del Nord, als Estats Units, rebrà 81,5 milions d'euros d'inversió per a la construcció d'una nova planta de fraccionament de plasma que el president de la companyia, Víctor Grífols, no havia descartat que se situés a Catalunya. És previst que les instal·lacions tinguin capacitat per fraccionar 6 milions de litres de plasma a l'any i que entri en funcionament a principi del 2022.

També a Clayton, Grifols construirà una planta de purificació de la fracció II+III per obtenir immunoglobulina intravenosa, dotada amb 108,8 milions d'euros. L'altra nova planta anunciada és la de purificació d'albúmina, al complex que el grup té a Duclin, Irlanda, amb capacitat per produir entre 130 i 150 milions de grams anuals d'albúmina sota la marca comercial Albutein®. Grifols accelerarà la seva construcció per donar resposta a la demanda creixent del mercat d'aquesta proteïna, i la planta podria entrar en funcionament l'any 2020.

Grifols, que el 2015 va facturar 3.934 milions d'euros i que té uns 14.700 treballadors, estima que les capacitats productives seran suficients per cobrir la demanda fins als anys 2028 o 2030.

LES XIFRES

65
per cent
de les vendes del grup farmacèutic Grifols l'any 2015 es van fer als Estats Units i un 5%, a l'Estat.
50
llocs de treball
requerirà la posada en marxa de les noves instal·lacions a Parets del Vallès, a finals del 2017 o el 2018.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% i els situa en el 3,5%

barcelona

La tercera edició de la iniciativa «Beu-te el museu» uneix dotze cellers i dotze museus

girona

Augment salarial i millors horaris pels 130 empleats d’Autobusos de Lleida

LLEIDA
economia

ATL obté un préstec del BEI de 360 milions d’euros per millorar les plantes potabilitzadores

Cardedeu
economia

Nou rècord absolut de viatgers a l'agost al Prat, un 8,9% més que al 2023

El Prat de Llobregat
COMERÇ

La Cambra de Girona portarà empreses a vendre cosmètica i alimentació halal a França

GIRONA
economia

La inflació cau fins al 2,4%, el nivell més baix de l’últim any

barcelona
ECONOMIA

La inflació cau set dècimes a les comarques gironines

GIRONA
economia

Volkswagen elimina la garantia contra l'acomiadament de treballadors

barcelona