Economia

El Besòs vol repensar els seus polígons industrials

Badalona, Sant Adrià i Santa Coloma estudien fórmules per atraure noves empreses al territori

Tenen clar que és necessària la posada al dia de les zones industrials

Buscaran fons europeus per fer millores

El potencial del sòl industrial de l'eix Besòs es troba desaprofitat amb uns polígons que arrosseguen deficiències i que, en alguns casos, arriben a tenir la meitat de les naus desocupades. És per això que els ajuntaments de Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet han decidit posar fil a l'agulla per mirar d'atraure inversions industrials en una zona que qualifiquen de “privilegiada”. Per aquest motiu treballen en projectes per mirar d'accedir a fons europeus que permetin modernitzar els polígons i captar noves empreses perquè s'hi instal·lin. El regidor de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas, recorda que el Barcelonès nord “disposa del sòl industrial que Barcelona no té” i indica que només Badalona suma 210 hectàrees de terreny industrial i, d'aquestes, 67 tenen “una posició privilegiada a primera línia de mar”. Mañas afegeix a aquesta circumstància el fet que Badalona “és la ciutat del món amb més pes relatiu de sòl industrial a dintre del casc urbà”. És per això que avança que el govern actual “aposta per la reindustrialització i no té intenció de requalificar sòl per fer-hi habitatges”, tot i que té clar que cal deixar enrere el format industrial del segle XX per captar noves inversions que generin ocupació.

La Federació d'Empresaris de Badalona (FEB) està en sintonia amb els plantejaments de l'equip de govern. El seu president, Josep Maria Puente, reclama millores necessàries per poder omplir d'activitat els polígons: “No pot ser que a aquestes altures sis dels set polígons de Badalona encara no tinguin fibra òptica perquè això els resta competitivitat.” El regidor de Badalona Pròspera i Sostenible ha garantit que hi haurà “inversió pública per fer arribar la fibra als polígons”. Puente suma a les demandes la necessitat de millorar aspectes com ara l'asfaltatge i la il·luminació. Precisament, la regidora de Promoció Econòmica de Sant Adrià, Filo Cañete, va presentar fa uns dies als empresaris dels dos polígons de la ciutat el projecte de millora de l'enllumenat finançat per l'àrea metropolitana i els va convidar a associar-se per treballar plegats i aspirar a subvencions per dinamitzar els polígons. Cañete avança també la possibilitat de fer canvis en la qualificació del polígon de Montsolís, a tocar de Barcelona, per permetre també activitat comercial i obrir-se a “demandes que poden generar llocs de treball”. Explica, a més, que un estudi del Consorci del Besòs per definir les potencialitats de l'espai indica la possibilitat d'obrir-lo a activitats relacionades amb la indústria cultural.

LES FRASES

Apostem per la reindustrialització amb fórmules del segle XXI
Àlex Mañas
regidor de badalona pròspera i sostenible
Volem saber quines són les inquietuds dels empresaris de Sant Adrià
Filo Cañete
Regidora de Promoció econòmica de Sant Adrià de Besòs
Tenim poc sòl industrial, volem centrar-nos en la formació
Esteve Serrano
Tinent d'alcaldia de promoció econòmica de Santa Coloma

Formació vinculada a l'eix del coneixement

Des de Santa Coloma de Gramenet treballen amb la voluntat de centralitzar la formació ocupacional de l'eix Besòs en els àmbits tecnològics vinculats als centres universitaris de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs. Esteve Serrano, tinent d'alcaldia de Promoció Econòmica, explica que estan treballant en el projecte que permetrà convertir el pavelló B de l'antic hospital de l'Esperit Sant en centre de polítiques actives d'ocupació de l'empresa municipal Grameimpuls, centrat en els àmbits de l'alimentació, la salut i les noves energies. D'aquesta manera es vol formar personal que pugui trobar feina a les empreses que s'instal·lin a redós del Campus de l'Alimentació de Torribera, a Santa Coloma; del campus sanitari de Can Ruti, a Badalona, i del nou campus del Besòs de la UPC, que al setembre començarà la seva activitat a Sant Adrià. El consistori colomenc ultima la cessió de l'espai a cinquanta anys amb el patronat de l'hospital de l'Esperit Sant. De moment, disposa d'una subvenció d'1,5 milions d'euros procedents de l'àrea metropolitana, que s'hauran de complementar amb 3 milions més que s'han demanat a fons europeus per tirar endavant les reformes necessàries per rehabilitar l'antic pavelló hospitalari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Draghi posa deures a la UE

Brussel·les
Iris Triola
Pescadora de la confraria de Blanes i membre de l’Associació Dones de la Mar

“El peix és l’última proteïna salvatge que ens queda”

Blanes

Applus gestionarà durant 25 anys l’Institut d’Investigació de l’Automòbil aportant 800 milions

SANTA OLIVA
economia

El lloguer d’una habitació a Barcelona s’enfila als 638 euros al mes a l’agost

Barcelona
economia

Primera aturada parcial al Trambaix amb seguiment “total”, segons els sindicats

Barcelona

El sector de la garrofa planta cara a la marginalitat

Barcelona
Montserrat Peñarroya
Experta en màrqueting digital i negocis digitals, autora d’”Estratègies d’èxit per a empreses culturals”

“L’associació ajuda l’empresa cultural a sobreviure”

Sabadell
DE MEMÒRIA

Virtuts

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Informació especial

La compatibilitat del delegat de protecció de dades amb altres càrrecs

Rebled Bellvehí Advocats