Economia

El 22% de les empreses ampliaran plantilla enguany

L'AMB presenta la primera radiografia del teixit empresarial a l'àrea metropolitana

Una quarta part de les firmes preveuen fer créixer el nombre d'inversions i un 15,4% exportaran més que el 2015

El 48,2% de les empreses de l'àrea metropolitana de Barcelona tenen previst augmentar la seva activitat aquest 2016 respecte de l'any anterior. A més, el 25% tenen previst fer créixer el nombre de les seves inversions, un 22,5% ampliaran la plantilla i un 15,4% preveuen exportar més que l'any passat.

Així es desprèn de la primera radiografia que es fa del teixit empresarial metropolità, elaborat pel Gesop a partir de l'enquesta a 800 companyies i presentat ahir per l'AMB (l'Autoritat Metropolitana de Barcelona). Segons el vicepresident de l'àrea econòmica i social de l'AMB, Jaume Collboni, “l'enquesta mostra un cert optimisme d'aquestes empreses cap al futur, malgrat les incerteses polítiques i econòmiques”.

En tot cas, el grau d'optimisme va per barris o, millor dit, per sectors i per grandària de l'empresa. Així, l'enquesta mostra que són les grans empreses les que faran de motor de la nova ocupació (el 42,5% tenen previst ampliar plantilla aquest any), mentre que les microempreses (20,2%) es mostren més conservadores. Pel que fa a la inversió, el que marca el grau d'optimisme és el sector d'activitat, sent la indústria la que es mostra més predisposada a invertir durant aquest any (28,3%).

L'estudi presentat ahir per l'AMB servirà, va explicar Collboni, “de punt de partida per fer les polítiques econòmiques”, i més enllà de les expectatives per als mesos vinents, l'enquesta estableix una radiografia, inèdita fins ara, del teixit empresarial de l'àrea metropolitana. I els resultats de l'enquesta mostren que el 83,8% de les empreses amb seu a l'àrea metropolitana tenen menys de 10 treballadors. Només el 0,4% són grans, és a dir, amb més de 250 treballadors. En canvi, el 41,1% del valor l'aporta aquest petit grup d'empreses grans. Els serveis, amb el 54,4% de la mostra, és l'activitat més present, però amb un pes important de serveis a la indústria, i l'activitat manufacturera representa el 26,1% de les empreses. L'altre 19,5% pertany al sector de la construcció.

L'enquesta també posa de manifest la forta interrelació comercial de les empreses en aquesta zona, ja que més del 91% d'questes compren i venen a altres firmes de l'àrea metropolitana. D'altra banda, el 24,3% de les empreses exporten els seus productes, i pràcticament de manera igual als països de la zona euro i a la resta del món.

Respecte al volum de les vendes del 2015, el 35,6% (amb pes elevat de les empreses industrials) les van augmentar.

LES XIFRES

48,2
per cent d'empreses
tenen previst que la seva activitat global augmenti durant aquest 2016.
42,5
per cent de les grans
empreses preveuen incrementar la plantilla, i són les més optimistes.
0,4
per cent són
companyies de més de 250 treballadors. Tot i ser la minoria, mouen el 41,1% del valor.

15 milions d'euros per a l'eficiència energètica

Jaume Collboni va aprofitar la presentació de la radiografia empresarial per destacar que l'AMB destinarà un total de 15 milions d'euros a cofinançar (fins al 70%) projectes de millora en l'eficiència energètica de les empreses fins al 2017. D'aquests, ja s'han executat 4,5 milions d'euros. El vicepresident de l'AMB va voler explicar que el govern metropolità dóna així resposta a una de les demandes de millora expressades per les empreses en l'enquesta. Collboni va lamentar també que la principal demanda de les empreses continuï sent la simplificació administrativa. El socialista va ser molt crític amb el resultat de les diverses iniciatives que els governs de CiU van fer en aquest àmbit: “S'ha demostrat que allò va ser més una desregulació que no pas una simplificació”, va sentenciar. Collboni va argumentar, però, que l'AMB no té competències en aquest punt.

El tercer gran problema per a les empreses són les telecomunicacions. Jaume Collboni va explicar que l'AMB es planteja accions per millorar aquest aspecte als polígons i industrials, però no les va concretar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Els contractistes d’obres lamenten que la construcció continuï perdent pes a l’economia catalana

barcelona
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona