Economia

Una segona oportunitat

Es preveu que la nova Paperera de Sarrià comenci a estar en marxa al setembre, un cop s'hagin acabat les reformes

Continua la contractació de personal per cobrir la cinquantena de llocs de treball

Finestres que es destapien, un nou edifici adjacent que comença a prendre forma, paletes i operaris diversos entrant i sortint. A la nova Paperera de Sarrià i antiga Torraspapel de Sarrià de Ter cada cop és més visible el canvi que indica la decidida aposta de l'empresa Hinojosa per aquest equipament. Les últimes previsions amb què treballa l'empresa valenciana són que la fàbrica es posarà en marxa al setembre –inicialment es pensava fer al juny– i mentrestant també continua la contractació de personal per a la cinquantena de llocs de treball que es calcula que es crearan. Aquest mateix mes, per exemple, un portal de recursos humans treia l'anunci que es buscava un director de producció per a la planta.

La situació no té res a veure amb la de fa més d'un any, quan el Grup Lecta, antic propietari de Torraspapel, de Sarrià de Ter, va decidir començar a tapiar finestres de la històrica fàbrica de paper. Eren els inicis del seu tancament, dels acomiadaments de personal i del trasllat a altres instal·lacions. Tots els intents per evitar el tancament aquesta indústria van ser inútils i només calia veure l'estat exterior de les seves instal·lacions per saber que feia anys que no s'hi invertia i que la fàbrica estava condemnada.

Segons explicava ahir el director de planta, Xavier Gil, les obres d'adequació de les instal·lacions al nou producte segueixen el curs previst i van a bon ritme. Són obres necessàries per al nou producte que s'hi fabricarà, ja que, si bé continuarà sent una fàbrica de paper, aquest ja no serà el paper blanc de l'antiga firma, sinó paper marró per fer caixes de cartró ondulat. El canvi, la modernització, revisió i ampliació de les instal·lacions, que ocupen una superfície de 59.000 m², representa una inversió prevista d'uns 25 milions d'euros i inclou la construcció d'una nau adjacent a l'edifici antic i una depuradora necessària per fer la preparació de les pastes que utilitzarà matèria 100% reciclada.

Tot plegat fa que la Paperera de Sarrià sigui de les poques empreses gironines –si no l'única– que, afectada per la crisi, ha aconseguit una segona oportunitat.

LA XIFRA

50
llocs de treball
es creen en la nova fàbrica Sarrià Paper, que començarà a funcionar al setembre.
Una ruïna sense amo

Aconda, de Flaçà, fins a dos cops a subhasta

Una altra empresa paperera gironina que ha desaparegut aquests anys és Aconda, de Flaçà, que l'estiu del 2009 va tancar les portes i va deixar al carrer uns 200 treballadors. Les seves instal·lacions, d'entre 50.000 i 60.000 metres quadrats de sòl urbà i 50.000 metres quadrats més de sòl, es troben en un estat deplorable i han patit robatoris i actes vandàlics. El mateix alcalde de Flaçà, Jesús Font, reconeix que la situació a la nau és molt precària i deplorable, però ni el mateix Ajuntament sap de qui és propietat actualment l'immoble. A més, segons assenyala Font, sembla que ha sortit dos cops a subhasta i continua sense haver estat adquirit. En el cas d'Aconda també hi va haver un intent de compra per part d'un inversor, però aquest va fracassar i, a diferència de la paperera de Sarrià, no va tenir una segona oportunitat.

Supermercats en lloc de bobines i filats

Adéu a La Preparación Textil i a Can Domènech

Construccions Mecàniques Domènech, d'Olot, i la Preparación Textil de Ripoll, històriques empreses que van tancar el 2008 i el 2005 respectivament, ja no hi són. En aquests dos casos, els edificis industrials han estat substituïts, curiosament, per dos supermercats de nova creació de la marca Mercadona, que s'han inaugurat no fa gaire temps. L'empresa olotina coneguda pels seus reductors de velocitat havia arribat a tenir en els seus millors temps 140 treballadors. Al Mercadona que s'hi va construir i inaugurar el juny de l'any passat, hi treballen 30 persones.

En el cas de l'empresa de filatures La Preparación Textil –que havia estat coneguda com “la fàbrica del Pla” al Ripollès i que en el seus millors temps havia donat feina a 1.000 persones–, va tancar el 2005 i no va ser fins l'estiu passat que, enmig de la polèmica, s'inaugurava el Mercadona, enmig d'una àmplia zona comercial.

Museu

La Burés d'Anglès, patrimoni municipal

L'antiga fàbrica tèxtil Burés d'Anglès, que va cessar l'activitat el 2008, pertany a l'Ajuntament, que amb l'adquisició es va endeutar. Actualment, una part de la fàbrica està destinada a l'oferta d'equipaments comunitaris i serveis tècnics. El potencial és molt gran, però calen els recursos.

Grup fundat el 1947

El Grup Hinojosa, amb seu a Xàtiva, té actualment més de 1.200 treballadors. Segons va explicar aquest grup fa mesos, un cop es va anunciar la compra, la previsió és que la planta de Sarrià arribi a produir 90.000 tones de paper, que s'utilitzaria com a matèria primera en altres fàbriques del grup. Amb aquesta adquisició, el Grup Hinojosa s'assegurava –tal com va afirmar el dia que va anunciar la compra– una font d'abastiment de matèria primera addicional, i reduir així la seva dependència dels mercats d'importació.De fet, Hinojosa –fundat el 1947 per Rafael Hinojosa Sanchis– és un dels grups empresarials més importants del sector del cartró ondulat a l'Estat espanyol. Està format per onze empreses repartides per tot l'Estat i durant els darrers cinc anys ha invertit més de 150 milions d'euros en innovacions tecnològiques. La facturació del 2014 era de 270 milions, i disposa també d'una flota de més de 50 camions que donen cobertura a tot el territori de l'Estat espanyol, l'Estat francès i Portugal.

Futur encara incert

Els immobles de la Grober, de Bescanó, per liquidar

Abans del tancament de Torraspapel, es coneixia també de cop i volta la fi de l'emblemàtica tèxtil Grober, de Bescanó. La fi d'aquesta empresa encara continua cuejant pels jutjats amb una querella dels treballadors contra el propietari i la família d'aquest –el 3 de maig aniran a declarar– per apropiació indeguda, administració deslleial i delicte societari. I també continua sense resoldre's sobre el futur de les instal·lacions, després que una empresa de Valladolid comprés la maquinària de l'antiga tèxtil per 1,7 milions d'euros. Aquests diners van servir perquè els treballadors cobressin les indemnitzacions i els salaris que es devien. Pendents encara del pla de liquidació, tot fa pensar que les instal·lacions acabaran en mans dels bancs, que eren els principals creditors. Mentrestant, l'antiga fàbrica continua tancada. En aquest cas, de res no va servir la pressió dels treballadors, que insistien que la indústria era viable, ni tampoc el suport del Departament d'Empresa de la Generalitat de Catalunya, que, en el seu moment, també buscava un inversor industrial per reflotar l'empresa. A diferència de Sarrià de Ter, l'estratègia no va reeixir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia