Economia

El banc de llavors del Vallès custodiarà les del Maresme

El Consell Comarcal signa un acord amb l'organisme per garantir la recuperació de varietats d'horta autòctones de la comarca

Es busca la complicitat de la pagesia i dels restauradors locals

Col·laboració entre comarques. El banc de llavors del Vallès Oriental serà l'encarregat de custodiar les varietats d'horta autòctones del Maresme que l'any passat es van identificar gràcies a un estudi encarregat pel Consell Comarcal del Maresme en el marc de la promoció del projecte Productes de la terra. Ahir en un acte celebrat a Arenys de Mar representants vinculats al sector agrari i gastronòmic de la comarca vallesana van explicar davant dels productors maresmencs la seva experiència en la recuperació de productes que s'havien perdut o en què la producció s'havia reduït al consum de casa. A banda, els presents van tenir l'oportunitat de fer un tastet d'alguns dels productes més representatius a càrrec dels cuiners del col·lectiu Cuina VO.

El banc de llavors del Vallès, a més, ja té més d'una experiència amb llavors que es conreen a les dues comarques i que han assolit cert reconeixement com a productes de qualitat. El Consell Comarcal del Maresme constata la necessitat de garantir la col·laboració tant dels agricultors locals –i en especial dels que han conservat les llavors durant generacions– com dels restauradors del territori. “No hi ha millor promoció que la que es pot fer des de les cuines professionals”, admeten des de l'ens comarcal. Un camí que fa anys que trepitgen noms tan reconeguts com el de la xef santpolenca Carme Ruscalleda –una ferma defensora dels productes de quilòmetre zero–, i al qual es volen afegir establiments de totes les categories. De fet, es pretén que siguin els mateixos productors del Maresme els que incideixin en la tria d'aquelles llavors que poden tenir una millor sortida en el mercat.

Fins a 45 varietats

Els resultats de l'estudi que es van donar a conèixer ara fa un any van constatar l'existència de fins a 80 varietats de productes d'horta amb segell del Maresme. Tot i això, els especialistes van concretar que només s'havien trobat llavors amb prou garanties de 45 d'aquestes varietats; de la resta només s'havia pogut recopilar informació facilitada pels pagesos. Els productes amb un major nombre de varietats són els pèsols, els tomàquets i les mongetes. Tots tres fa anys que són els protagonistes de jornades gastronòmiques especialitzades a diferents municipis.

LA XIFRA

45
varietats
de llavors de productes d'horta del Maresme s'han localitzat segons un estudi recent.

LA XIFRA

23
pagesos
de la comarca van col·laborar en l'estudi per determinar les varietats de llavors d'horta del territori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia