Economia

Comerç

Persianes que no pugen

L'últim baròmetre de Vic Comerç constata que el darrer any s'han tancat 80 establiments a la ciutat

El 26,7% dels locals buits es concentren als barris del sud

A mig matí d'un dia feiner, no és estrany veure al barri del Remei-Estadi, al sud de Vic, comerços amb la persiana abaixada i amb un cartell més o menys esgrogueït anunciant que es busca llogater o comprador. De fet, un de cada quatre establiments està desocupat, per ser exactes el 26,7% (el doble que al centre de la ciutat), segons les dades de l'últim baròmetre de l'activitat comercial elaborat per Vic Comerç, que ha analitzat, entre el març del 2015 i el març del 2016, un total de 54 carrers, que representen gairebé el 80% de l'activitat econòmica i comercial de la ciutat.

Després de dos anys amb una dinàmica positiva, la situació s'ha revertit i els últims dotze mesos hi ha hagut més tancaments (80 a tot Vic) que obertures d'establiments (62). “En un escenari de petits increments de consum”, com reconeix Toni Bachs, president de Vic Comerç des de divendres passat, el resultat és un saldo negatiu de 18 comerços que es perden a tota la ciutat, de què 12 al barri del Remei. Aquesta zona de la ciutat, “que els dos últims anys ja donava mostres de feblesa”, junt amb l'Eixample Morató al baròmetre s'identifiquen amb un semàfor vermell (més d'un 15% de locals buits). “Hem tornat a la casella de sortida, a la situació del 2012, quan es va notar fort la crisi, i de moment no s'albira un punt d'aixecada.”

Pel president de Vic Comerç, uns dels motius que explica que al centre de la ciutat hi hagi 110 locals buits i al sud de Vic, 79, és la important obertura de centres comercials a la perifèria, “i qui en pateix les conseqüències és el comerç de proximitat”. Conscient que la nova filosofia del comerç electrònic tampoc juga gens a favor, Bachs remarca la necessitat de l'establiment de barri, ja que si no, “després el trobarem a faltar”. Per això, defensa un treball conjunt entre l'administració i les entitats empresarials i amb vista al nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vic que s'ha de fer, demanen conjuntament amb el mercat municipal que no es puguin obrir fora de la trama urbana consolidada locals de més de 800 m². “Si hi ha un excés d'oferta, patirem tots, fins i tot els operadors actuals”, adverteix.

També els més antics

El perjudici dels supermercats i de les grans superfícies en negocis com ara una pastisseria del Remei, amb més de 40 anys de servei, també es deixa sentir. “Ens han fet molt mal i n'han deixat posar massa”, es queixen des de l'obrador. Tampoc els agrada que per fer el mercat dels diumenges al passeig de la Generalitat s'hagi de tallar precisament aquesta via d'entrada a la ciutat, ni que “totes les activitats promogudes per l'Ajuntament es concentrin al centre”.

Maria Carme Bover, regidora de Comerç i Turisme a Vic, és conscient que “hi ha moltes raons per ser on som”. Per això comenta que des de l'Ajuntament es treballa amb una mesa de promoció de la ciutat transversal, que ha de començar a concretar actuacions les properes setmanes, i també es vol revitalitzar el Vic 2 perquè hi obrin locals. La regidora recorda que l'any passat es van aprovar bonificacions per als comerços de menys de 125 m² del 95% de la llicència d'obertura o del 75% de la d'obres de millora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona