Economia

JOSEP GINESTA I VICENTE

SECRETARI GENERAL DE TREBALL, AFERS SOCIALS I FAMÍLIES

“La meitat dels aturats no rep ajuts i això preocupa”

“Hi ha indicadors que ens fan pensar que estem generant un mercat de treball que no és del tot consistent, i cal guanyar també en qualitat”

“Crear un salari mínim català amb allò que preveu la carta social europea, al voltant dels mil euros, és apostar per la lluita contra les desigualtats i la pobresa més severa i la vinculada al treball”

“Treballòleg de mena”
Nascut a Sant Antoni de Vilamajor ara fa 47 anys i pare de família, Ginesta, que es defineix com a “treballòleg de mena”, és militant d'ERC des del 1998, i assessor primer del partit i, en l'última legislatura, també del govern en matèria de seguretat social i hisenda pròpia, i serà el principal responsable d'un dels grans objectius del nou govern: la creació imminent de l'Agència Catalana de Protecció Social, que a la llarga hauria de gestionar les 169 prestacions que es donen a Catalunya.
Les estratègies de polítiques actives s'han de fer consensuades
amb els territoris
De quin peu calça el mercat laboral català?
Hi ha uns símptomes que apunten que tenim una recuperació del mercat de treball, però també constatem que hi ha determinats indicadors del mercat de treball que no acaben de respondre favorablement i que hem d'atacar. Són indicadors sobre els quals no sempre tenim competències, com ara l'increment de la temporalitat, que ens fa pensar que estem generant un mercat de treball que no és del tot consistent, o el fet que costi la recuperació de l'ocupació femenina i l'altíssima taxa d'atur juvenil.
Governs anteriors es fixaven
límits numèrics, però a vostès no els agrada tant.
Ens agrada la reducció de l'atur, però també és un objectiu d'aquest govern que el mercat de treball guanyi qualitativament, tot i que les qüestions contractuals no siguin competència de la Generalitat. En el nostre doble full de ruta també hi ha un full de ruta social que té a veure amb el dia a dia i en què creiem que hem de resoldre aquests problemes. Veiem que en els últims anys hi ha hagut un increment extraordinari de les desigualtats, i s'ha d'actuar.
Quines eines tenen a l'abast?
Ja hem obert el debat en el si del consell de relacions laborals en relació amb el salari mínim català. Crear un salari mínim amb allò que preveu la Carta Social Europea, el 60% del salari mitjà, que estaria al voltant dels mil euros, és apostar per la lluita contra les desigualtats i la pobresa més severa i la vinculada al treball. En els últims anys s'ha incrementat la pobresa en el treball i, sembla una paradoxa, però hi ha treballadors pobres al nostre país. Com que no tenim competències legislatives per fer un salari mínim (SMI) a curt termini, posem sobre de la taula aquesta necessitat de tenir un SMI perquè siguem capaços d'aprofundir-hi i arribar a un acord que podrien aplicar progressivament les empreses del nostre país.

Hi ha més diners que l'any passat per a polítiques actives, però encara no prou.

Sí, aquest any tindrem com a recursos de transferència sectorial que vénen del govern espanyol fins a 274 milions d'euros, 55 més que l'any passat però lluny dels 443 milions del 2011.En aquest sentit hi ha dos reptes importants. Pel que fa al desplegament de les polítiques actives, hi ha una estratègia d'apostar per les concertacions territorials, perquè als territoris es facin estratègies consensuades que defineixin les oportunitats de cada lloc i que els programes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) serveixin per donar-hi sentit.
Es tractaria de fer programes
a mida dels territoris?
Sí, i orientats a les estratègies territorials, més que no pas una planificació d'estratègies de creació d'ocupació des de les capitals. Els llocs de treball ara es creen poble a poble, comarca a comarca, ciutat a ciutat i, per tant, a diferència del que es feia abans, ara els llocs de treball es creen de baix cap a dalt. Llavors també és lògic que se segreguin en zones on pugui haver una estratègia compartida entre els agents socials i econòmics, les administracions supraterritorials, que tinguin la seva pròpia estratègia i que el sistema sigui capaç de posar-hi els recursos.
Aquest seria un gran puntal
de la reforma del SOC?
Sí, seria un gran puntal, i a més ens interpel·la la pròpia llei del SOC de juliol del 2015, que exigeix que hi hagi les estratègies de concertació territorial. Però també posarem especial èmfasi en els programes sobre l'atur de llarga durada, que té una alta incidència en les persones de major edat, que es veuen abocades a la cronificació d'aquesta situació i sobretot a la cronificació de la pobresa.

Les xifres són altes.

Sí, 378.700 persones, i hi ha una dada que ens preocupa, que és la d'aturats que tenen ajut i els que no en tenen. Sabem que parlem d'estadístiques diferents, però si creuem les dades de l'EPA i les de l'atur veiem que una mica més de la meitat de les persones aturades no reben cap mena d'ajut ni de prestació per estar desocupades, i aquesta és la dada que ens preocupa.
Els treballadors paguen els plats trencats de la crisi?
Ho matisaria. La crisi ha afectat en major mesura la majoria de treballadors del que ha afectat altres elements de l'economia en general. Els efectes de la crisi han recaigut més sobre les espatlles dels treballadors, en especial des de la reforma laboral del 2012, que ha produït que hi hagi una devaluació interna dels drets laborals, dels salaris, del mercat de treball i que ha recaigut de forma més important en ells. No són els únics però potser han rebut una mica més.
Els sindicats han avisat amb més soroll al carrer.
La recuperació econòmica no sempre es trasllada al lloc de treball i alguna cosa falla en la cadena de distribució de la riquesa. Hi ha certs elements en el sistema que no acaben de funcionar bé i és lògic que els sindicats apostin per sortir al carrer a reivindicar que això millori. Hi ha un ampli consens amb la majoria de sindicats sobre la necessitat i l'oportunitat que Catalunya es doti d'un marc propi de relacions laborals i és una oportunitat per transformar aquest model.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona