Economia

Clam contra la precarietat i pels sous dignes a Lleida

Mig miler de persones es manifesten l'1 de Maig per reclamar polítiques actives que canviïn el model productiu

Els sindicats exigeixen al govern que faciliti la implantació de noves empreses

Mig miler de persones van sortir ahir al carrer a la capital del Segre en protesta contra la precarietat laboral i per reclamar sous dignes i polítiques actives que afavoreixin la industrialització de les terres de Lleida. Els sindicats exigeixen que es faci una aposta clara per canviar un model productiu encara molt basat en els serveis i l'agricultura. En aquest sentit, exigeixen que el govern passi de les paraules als fets, després que dissabte passat el conseller d'Empresa, Jordi Baiget, es comprometés a facilitar la implantació de noves empreses a la demarcació. A més, enguany han tingut especial protagonisme els treballadors i treballadores de la neteja, que a Lleida fa 11 anys que esperen l'equiparació salarial amb la resta d'empleats de Catalunya. Per això, la seva pancarta amb el lema “Volem cobrar” va anar just al darrere de la principal, la que encapçalaven els dirigents de CCOO i la UGT a Lleida, Jaume Sellés i Núria Solé, respectivament.

La manifestació va servir per reivindicar el treball digne i també la recuperació de drets socials que s'han perdut en els darrers anys. La principal exigència és la derogació de la reforma laboral, una reforma que rebutgen perquè asseguren que no ha reduït l'atur i, en canvi, ha condemnat molts treballadors a la pobresa salarial i social. La marxa convocada per CCOO i la UGT va sortir de la plaça del Treball i va acabar a la rambla de Ferran, a davant de la subdelegació del govern espanyol a Lleida. Aquest any els manifestants dels grups anticapitalistes han fet un recorregut diferent i van acabar la manifestació a la plaça de l'Ereta.

El Primer de Maig ha arribat a Lleida sense cap gran crisi laboral a diferència de l'any passat, quan la manifestació es va fer a Tàrrega en suport dels treballadors d'Indox. Els sindicats, però, ho atribueixen al fet que les empreses lleidatanes ja han presentat pràcticament tots els expedients de regulació que es podien fer.

El col·lectiu de la neteja va estar el més sorollós de la manifestació, amb crits constants de “volem cobrar la convergència ja!”, en referència a l'equiparació salarial amb la resta de treballadors del sector. Segons Guillem Revés, coordinador de CCOO del sector de la neteja a Lleida, per als qui tenen contractes de 40 hores la diferència salarial pot arribar a ser d'uns 700 euros anuals. Per demà CCOO i UGT han convocat una assemblea informativa per tractar aquest problema.

Una promesa reiterada

El secretari general de CCOO a Lleida, Jaume Sellés, es va referir a les declaracions que el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va fer dissabte a Balaguer en què es comprometia a impulsar la industrialització de les comarques de Lleida. Sellés va dir que les paraules de Baiget “ens sonen a un déjà-vu” ja que l'anterior conseller, Felip Puig, “també es va comprometre que reindustrialitzaríem la comarca del Solsonès quan es va tancar Tradema, i aquesta empresa continua tancada i el Solsonès continua tenint molts problemes en matèria industrial”.

Dissabte el conseller també es va reunir amb representants de la paperera Alier de Rosselló (Segrià) i els va prometre l'ajuda del govern perquè acabin de superar el concurs de creditors que es va presentar fa dos anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona