Economia

Clam contra la pobresa laboral

CCOO i la UGT amenacen amb una vaga general si el govern espanyol no deroga la reforma laboral

El vicepresident de la Generalitat i la consellera de Treball, en la manifestació

CCOO i UGT insten a l'ofensiva i prometen una tardor “calenta”

Els sindicats majoritaris van clamar ahir en contra de la pobresa laboral i social en les diferents manifestacions del Primer de Maig que es van convocar al país. El rebuig a “l'enriquiment il·lícit d'una minoria” mentre els treballadors perden en drets i condicions laborals va ser unànime. En la manifestació principal, que va aplegar prop de 50.000 persones a Barcelona convocades pels sindicats CCOO i UGT (9.000 segons la Guàrdia Urbana), els líders d'ambdues organitzacions van demanar la derogació de les reformes laborals i especialment la del PP de l'any 2012, “que permet l'explotació laboral legal dels treballadors”, en paraules de Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya. En el seu primer discurs en un Primer de Maig al capdavant del sindicat, un Ros combatiu va insistir que cal “passar a l'ofensiva en matèria de negociació col·lectiva perquè l'administració torni els drets retallats”.

“La nostra ofensiva sindical és l'ofensiva per a la derogació de la reforma laboral que està derogant els drets dels treballadors i si no ho fa el govern que surti de les noves eleccions que ho faci el Congrés dels Diputats, ho farem nosaltres”, va dir. Ros va assegurar que, si no queda altra alternativa, s'està convidant els treballadors a una vaga general. “O el futur govern espanyol deroga la reforma o ens aboca a una vaga general”, va assegurar, i hi va afegir: “Sense salaris dignes no hi ha sortida a la crisi.” “El sindicalisme molestarà més i molt més”, va assegurar, tot recordant que “les lluites sempre s'han guanyat des de la reivindicació salarial i des de la mobilització social”.

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, també va assegurar: “Avui estem a l'ofensiva contra l'atur i la precarietat, instal·lats en el mercat laboral”, i sobre la derogació de la reforma laboral, sense descartar tampoc una vaga general, va assegurar que “cal construir nous marcs de drets laborals”.

Des de la unitat d'acció, Ros va assegurar que l'objectiu és que les “famílies tinguin ingressos per arribar a final de mes i visquin amb dignitat, i tan sols pararem quan només hi hagi una família a l'atur, la família reial, perquè som un sindicat que creu en la democràcia”, va dir.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que també va participar en la concentració prèvia a la manifestació, va voler reclamar competències pròpies en matèria de treball per a Catalunya. És la “màxima aspiració” del departament “per poder decidir què volem fer”, va assegurar. “Hem sortit al carrer per reivindicar els drets que ens han tret”, va dir Bassa, que va expressar també el seu suport als sindicats en l'aspiració de derogar l'actual reforma laboral.

Per la seva banda, el vicepresident del govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que havia intervingut en anteriors edicions del Primer de Maig abans d'assumir càrrecs en l'executiu català, va assegurar que l'actual govern “mai deixarà els seus ciutadans a l'estacada”, malgrat que el govern del PP recorri de manera sistemàtica davant el Tribunal Constitucional (TC) contra les lleis catalanes. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també s'hi va referir.

En la manifestació d'ahir, que va transcórrer de manera festiva, com és habitual, hi van participar treballadors d'empreses com ara Delphi, Cargill, General Electric o l'hospital de Can Ruti, entre altres. A l'hora dels parlaments, la filla de Berta Cáceres, activista hondurenya assassinada al març, va precedir els líders sindicals recordant aquelles parts del món on la defensa dels drets laborals i socials es paga amb la vida.

Polítics en campanya

Alguns dels polítics que van participar en la manifestació majoritària van ser el primer secretari socialista Miquel Iceta i el diputat Joan Coscubiela. Per al líder de CSQP al Parlament, Lluís Rabell, les reivindicacions que es sentien ahir amb motiu del Dia del Treballador són les que haurien d'aconseguir un “verdader” govern del canvi. Jaume Collboni, líder del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, va assegurar que “no cal ser gens ambigus” en responsabilitzar la reforma laboral de la precarització del mercat laboral i de la baixada de salaris a l'Estat espanyol. El diputat i secretari d'acció política de Ciutadans (C's), Antonio Espinosa, va advocar per “una reforma de la negociació col·lectiva” per “restituir les relacions entre empreses i treballadors”.

Les altres manifestacions celebrades ahir al matí a Barcelona, de la CGT i USOC, van reunir centenars de persones i algunes de les empreses en lluita, com ara els treballadors del Metro de Barcelona i els socorristes de les platges. Les alternatives es van fer a la tarda.

El sindicalisme molestarà molt més. Les lluites sempre s'han guanyat des de la reivindicació
Camil Ros
sECRETARI GENERAL DE LA UGT
Avui estem a l'ofensiva contra l'atur i la precarietat, instal·lats en el mercat laboral
Joan Carles Gallego
secretari general de CCOO
Hem sortit al carrer per reivindicar els drets que ens han tret amb les reformes laborals
Dolors Bassa
consellera de treball i famílies
Mai deixarem els nostres ciutadans a l'estacada malgrat els recursos del govern espanyol
Oriol Junqueras
vicepresident i cons. d'economia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA