Economia

1 de Maig amb regust electoral

Mig miler de persones segueixen la crida dels sindicats majoritaris

Les diverses convocatòries cedeixen protagonisme a Girona Acull

A les comarques gironines hi ha
un 19% d'atur

Mig miler de persones van participar ahir al migdia
pel centre de Girona en
la manifestació convocada pels sindicats majoritaris a les comarques gironines, la UGT i CCOO, amb motiu de l'1 de Maig. La pancarta inicial –“Contra la pobresa salarial i social: feina digna i drets”– anava seguida de les reivindicacions més actuals a la demarcació, tant en l'àmbit laboral com en el social. Treballadores de la neteja carregant pals de fregar, treballadors del sector serveis demanant la no-externalització, clams per un nou conveni a Correus i per un conveni “digne” en el sector del metall... Fins i tot es van poder veure mares i pares amb cotxets reclamant “una conciliació real i digna”. També, per primer cop, hi havia presència visible de la branca de CCOO de Sindicalistes per la Independència i la República Catalana. A la part del darrere, els representants d'alguns partits polítics, com ICV, Podem, el PSC, ERC i JERC, exhibien les seves pancartes i creaven un clima preelectoral que es va fer evident amb els parlaments finals dels líders sindicalistes a la demarcació, Bartomeu Compte (CCOO) i Xavier Casas (UGT), que van aprofitar per fer una crida a votar formacions d'esquerres que facin fora del govern espanyol el Partit Popular en les eleccions estatals que se celebraran el 26 de juny. “Demanem la immediata derogació de les últimes lleis laborals i, si no és així, la UGT no descarta res”, va assenyalar el líder de la UGT gironina, fent al·lusió a les crides de vaga general que cada cop són més freqüents. Per la seva banda, Compte insistia que la situació de precarietat i pobresa que s'ha assolit és inadmissible. “A les comarques de Girona, veiem que la taxa d'atur està a uns nivells completament inacceptables”, afirmava poc abans de començar la manifestació, que va transcórrer sense incidents i amb crits de lemes com ara “Reforma laboral, terrorisme patronal”, “On tenim el pa? A Panamà!” i “A ti que estás mirando, a ti te están robando” quan es passava per indrets concorreguts de públic aliè a la convocatòria reivindicativa, com va passar a la plaça de Catalunya.

Paral·lelament a la manifestació dels sindicats CCOO i la UGT, una altra marxa, en aquest cas organitzada pels col·lectius anticapitalistes, va recórrer el centre de la capital gironina. I, a la tarda, n'hi va haver encara una altra, en aquesta ocasió organitzada per l'esquerra independentista, que al matí també havia fet el ja tradicional esmorzar popular davant la seu de la Cambra de Comerç a Girona. La manifestació de la tarda, amb el lema “Per la república catalana de la classe treballadora”, va congregar un centenar de persones i va acabar amb uns parlaments al carrer de Cristòfol Grober, on antigament hi havia hagut la històrica fàbrica tèxtil. Va ser aquí on es va fer una acció per reclamar que es canviï el nom del carrer pel de “treballadores del fil gironines”, i una d'aquestes antigues treballadores hi va enganxar una placa. Entre els parlaments, va destacar especialment el del diputat de la CUP Benet Salellas, que també va fer referència a les eleccions espanyoles del 26-J, però en aquest cas per demanar que es faci cas omís dels “cants de sirena” i de “les delegacions de vot”.

La gran vergonya d'Europa és la vergonya dels refugiats
Xavier Casas
Líder de la ugt a Girona
S'ha incrementat el còctel de la pobresa social i laboral
Bartomeu Compte
líder de ccoo a girona

La veu dels refugiats hi és present

Pràcticament en tots els actes organitzats ahir amb motiu de l'1 de Maig a Girona, la plataforma Girona Acull va tenir un paper destacat. En
el cas de la manifestació majoritària, va ser Dolors Serra, d'aquesta plataforma, qui
va obrir els parlaments finals. Recordant “les persones que han hagut de marxar sense distinció de si és emigrant
o refugiada”, Serra va assenyalar, entre altres coses, que aquest col·lectiu rebutja “les polítiques europees i estatals de control de les fronteres” i va fer una crida als assistents a participar en les convocatòries que fa cada dilluns aquesta plataforma, així com en la manifestació prevista per dissabte que ve a Girona per reclamar l'acollida ràpida i digna de refugiades i migrants. Ciutadans sirians van participar també en la cloenda d'aquests parlaments a
la plaça del Vi i davant de desenes de persones per recordar que la ciutat siriana d'Alep “s'està cremant” i que “cada vint minuts hi mor alguna persona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona