Economia

Els regants del Canalet de Tàrrega tornen a regar

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha obligat el Canal d'Urgell a tornar a donar aigua als regants del Canalet com a mesura cautelar després del tall de subministrament de fa tres setmanes

La Comunitat de Regants de l'Alt Urgell de Tàrrega, més coneguda amb el nom del Canalet, que s'abasteix de l'aigua sobrant del Canal d'Urgell, ha tornat a regar aquesta setmana. Ha estat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre qui ha obligat el Canal d'Urgell a tornar a activar el subministrament després que els el va tallar el 21 d'abril en compliment del calendari d'hivern establert, que va d'octubre a març.

En vista d'aquesta situació els regants de Tàrrega van recórrer a la CHE contra la decisió, per demanar que el seu dret s'allargués més enllà de la temporada d'hivern i que com a mesura cautelar els permetés de regar. Així ho ha acceptat la CHE mentre estudia el recurs.

Es dóna la circumstància que en els últims anys se'ls concedia aigua durant la primavera i l'estiu, però la darrera junta del Canal d'Urgell, segons va explicar el seu president, Ramon Carné, va decidir complir el calendari, ja que consideraven que els regants de Tàrrega gaudien d'un privilegi.

El tall d'aigua de fa tres setmanes va ser vist pels regants de Tàrrega com una mesura de pressió perquè s'incorporessin a la xarxa superior del Segarra-Garrigues, amb la qual fa anys que negocien sense que hagin arribat a cap acord. Des del Canal d'Urgell van negar les acusacions.

El president de la Comunitat de Regants de l'Alt Urgell de Tàrrega, Guillem Valls, va manifestar que no podien acceptar negociar amb ASG sense poder regar. Ahir el vicepresident de la comunitat, Justo Minguella, va celebrar la decisió de la CHE: “El més important és que no perjudiquem ningú continuant amb el nostre subministrament, ni econòmicament ni de cap manera. Creiem que és lògic que la CHE hagi acceptat a tràmit les mesures cautelars que demanàvem.” Minguella també va explicar que les negociacions per entrar a la xarxa del Segarra-Garrigues continuen, però reitera que veuen difícil cap acord mentre el preu de l'aigua els suposi multiplicar per quatre el preu que paguen actualment a la seva comunitat i no es trobi cap solució per a les 1.700 hectàrees afectades per zones ZEPA, que representen un 40% del total que hi ha a la seva àrea d'influència. “Entenem que hi ha un error en el fet que hi hagi zones ZEPA en una comunitat de regants ja existent com la nostra. Creiem que aquest error s'ha de resoldre abans d'una integració total al Segarra- Garrigues perquè la nostra obligació com a comunitat és vetllar pels interessos de tots els nostres regants.” La infraestructura del Canalet rega finques repartides entre Tàrrega, Claravalls, el Talladell, Barbens, Anglesola, Vilagrassa, Verdú i Preixana.

Una comunitat històrica

Els regants del Canalet reguen a precari amb l'aigua del Canal d'Urgell des de fa més de 50 anys i ho faran mentre no disposin d'una xarxa superior a la qual connectar-se. Així ho preveu un document del 2001 que establia les reserves dels cabals regulats de l'embassament de Rialb. Les al·legacions que els regants van presentar a la CHE en aquell moment van ser acceptades i recullen que mentre el Segarra-Garrigues no estigui finalitzat els regants del Canalet poden continuar abastant-se del d'Urgell. L'informe també deia que s'iniciava el procediment per eliminar la precarietat estacional de la concessió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.