Economia

La CE exigeix al futur govern espanyol que retalli 8.000 milions en dos anys

Rajoy se salva de la multa i Brussel·les ajorna fins després del 26-J el càstig pel dèficit excessiu

Quarta pròrroga per sanejar els comptes, fins al 2017

Rajoy se salva de la multa. La Comissió Europea (CE) va donar ahir oxigen al PP ajornant fins després del 26-J la seva sanció a l'Estat espanyol pel dèficit públic excessiu. Brussel·les no vol interferir en la campanya electoral espanyola ni en el referèndum del Brexit, tot i que no va tenir cap inconvenient a posar-se en les plebiscitàries catalanes (recordem-ho: amenaçant els independentistes amb l'expulsió de la UE i amb l'escandalosa manipulació de la traducció d'una resposta de Juncker). “No és un bon moment, ni econòmicament ni política, perquè fem el pas” de sancionar l'Estat espanyol, va haver de resignar-se l'eurocomissari Pierre Moscovici, socialista francès que tenia molta tírria al PP espanyol.

L'Estat tindrà un any més de pròrroga, fins al 2017, per sanejar els seus comptes. Aquesta és ja la quarta vegada que Brussel·les li ha de donar més marge. Però li posa deures: dos nous objectius de dèficit públic, del 3,7% del PIB aquest 2016 i del 2,5% el 2017. Això vol dir que el futur govern espanyol, que heretarà uns números vermells del 5,1%, s'haurà d'estrenar retallant més de 8.000 milions entre aquest mateix exercici i el que ve. Rajoy va suplicar clemència a Jean-Claude Juncker, per carta, i el president de la Comissió Europea li ha concedit una treva per no perjudicar-lo en la campanya, una nova demostració de força del PP a Brussel·les.

Però els eurocomissaris Moscovici i Valdis Dombrovskis (l'exprimer ministre letó esbroncat per Margallo per haver donat suport al procés sobiranista, el 2013) podrien castigar Espanya a començaments de juliol. Brussel·les pot tolerar l'enèsima desviació del dèficit espanyol, de quasi un punt l'any passat, però no perdona a Rajoy el seu malbaratament electoralista: just abans de les eleccions va abaixar l'IRPF, va retornar la paga doble als funcionaris i va disparar la despesa. La multa podria pujar fins a 2.000 milions d'euros, però fins i tot rebaixant-la a zero euros seria un escarni, un revés per a la credibilitat internacional d'Espanya, perquè Brussel·les mai no ha sancionat cap soci, ni tan sols Grècia.

Sense marge per abaixar impostos

Rajoy va començar la legislatura desafiant Brussel·les amb el dèficit públic i l'acaba igual, prometent que abaixarà els impostos el mateix dia que la Comissió Europea li perdona una multa. Quan li van preguntar si l'Estat espanyol té marge per rebaixar impostos, com ha anunciat l'encara president espanyol en funcions al Financial Times, Dombrovskis, vicepresident de Juncker, va assegurar ahir que “pot prendre les decisions tributàries que vulgui, però sempre que compleixi amb el dèficit públic”. És a dir, que la resposta és no, tenint en compte l'ajustament que li reclama, del 0,25% del PIB aquest any i del 0,5% el que ve. “Li demanem un esforç ambiciós però realista”, va advertir també Moscovici, que vol que l'executiu que surti del 26-J faci retallades “ràpides”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia