Economia

La crisi i la falta de capital han reduït la inversió en R+D

L'informe Biocat conclou que els reptes en el sector de la salut són l'accés al finançament i la transferència entre mercat i recerca

La bioregió es consolida amb 734 empreses i 89 entitats

La crisi i les restriccions en el finançament de projectes han castigat la consensuada necessitat d'invertir en recerca i desenvolupament (R+D). A Catalunya, la inversió pública i privada en aquest àmbit ha retrocedit gairebé un 11% del 2009 al 2014, tot i que en la dècada anterior havia presentat increments sostinguts, i ara se situa en una proporció de l'1,47% del PIB. Així ho va revelar ahir Albert Barberà, director general de Biocat, l'entitat que coordina i promou el sector de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya, que ahir va difondre un informe que resumeix els últims anys en aquest camp i que durant la presentació va tenir l'assistència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Barberà va recordar que, tot i que Catalunya continua invertint per sobre de la mitjana de l'Estat i és líder en inversió en R+D biotecnològica, encara som a anys llum dels països més desenvolupats en aquest sentit. És “imprescindible”, va dir, reforçar el suport a la recerca bàsica i a la recerca clínica, i comptar amb la implicació del sector empresarial, ja que, si bé la inversió pública s'ha multiplicat per 1,7 entre el 2002 i el 2013, la privada no ha progressat en aquest període.

El director general de Biocat va exposar dos reptes pendents més. D'una banda, el reconeixement i la valoració socioeconòmica del nivell que Catalunya té en el camp de la recerca. Ara mateix, va alertar, hi ha “desconnexió” entre el mercat i la investigació. La prova d'aquest problema de transferència és que en els últims cinc anys a Catalunya només s'han generat 286 sol·licituds de patents en ciències de la vida, quan en altres indrets el volum és infinitament més gran.

A parer de Barberà, les empreses catalanes s'enfronten a un dels obstacles més insalvables: la falta de vehicles de finançament, que es podrien ampliar si hi hagués una legislació amigable que incentivés “la cultura de la filantropia” i facilités activitats com ara el micromecenatge i el suport als emprenedors un cop han posat en marxa el projecte.

El sector, en xifres

L'informe Biocat 2015 dibuixa també una photo finish del sector i hi comptabilitza 734 empreses i 89 entitats de recerca. En total facturen gairebé 14.400 milions, un 7% del PIB del Principat, i donen feina a més de 42.000 treballadors, 4.000 dels quals centrats en l'R+D.

El portaveu de Biocat va fer un balanç positiu d'aquest panorama, que s'ha culminat amb la creació de 75 noves empreses dedicades al sector de la vida i la salut en el trienni 2013-2015. Això s'ha acompanyat, segons Barberà, amb augments en la dimensió de les companyies. D'aquesta manera, tot i ser un territori petit, Catalunya se situa entre els quatre països europeus amb més empreses del sector de la salut per habitant, i és el segon d'Europa en empreses farmacèutiques per càpita, només per darrere de Bèlgica i el quart en companyies biotecnològiques per habitant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia