alt empordà
economia
El sector de la cirera perd el 75% de la varietat primerenca per les pluges
Si a partir d'ara el temps no ho esguerra, confien salvar la temporada
A finals de setmana trauran al mercat varietats de molt bona qualitat
La vintena de productors de cireres de l'Alt Empordà viuen aquests dies pendents del cel. Si el temps no ho esguerra, a finals de setmana trauran al mercat diverses varietats “de molt bona qualitat”, que els permetran salvar una temporada que ha arrencat amb un regust agredolç. I és que les pluges dels darrers quinze dies han malmès tres quartes parts de la varietat primerenca. Els intensos xàfecs de les dues últimes setmanes han fet perdre el 75% de la collita de la varietat primerenca de la cirera de l'Alt Empordà. Malgrat això, el sector es mostra optimista i confia que les varietats que han de sortir properament al mercat redreçaran la temporada. “Si el temps és bo, traurem a finals de setmana una cirera molt bona”, ha pronosticat l'alcalde de Terrades, Isidre Felip, que també és productor local.
Els municipis de Terrades, Llers, les Escaules i Boadella acumulen prop de 80 hectàrees de camps de cirerers. Sense concretar xifres de producció anual, els agricultors recorden que la cirera només s'ofereix un mes i mig al mercat.
23 productors de cireres
Hi ha 23 productors de cireres a l'Alt Empordà. És una fruita que distribueixen arreu de les comarques gironines –especialment a Girona i Figueres–, a Mercabarna i, fins i tot, al mercat majorista de Saint Charles, a Perpinyà.
Segell distintiu
Els compradors “valoren” aquest producte de proximitat, segons Isidre Felip. Per això el sector treballa braç a braç amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà per impulsar un segell de qualitat que permeti identificar l'origen del producte un cop el troben a la plaça o en supermercats.
LA XIFRA
LA XIFRA
LA FRASE
Festa promocional ‘Remena'm la cirera'
Per promocionar la cirera altempordanesa, agricultors i restauradors de la zona van fer ahir la festa Remena'm la cirera, amb un lliurament de guardons i tastets gastronòmics. La festa té com a objectiu la promoció de la temporada de la cirera. Han celebrat tastets gastronòmics i han lliurat guardons a pagesos i entitats de la zona.
El col·lectiu gastronòmic La Cuina del Vent incentiva, des de fa anys, que els negocis de la comarca introdueixin aliments de temporada als menús. És una manera de reivindicar l'autenticitat i varietat dels productes locals de qualitat, segons explica Carles Tubert, gerent de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà i d'aquesta entitat, que ha sumat quatre nous negocis a la seva proposta.