economia
L'OCDE alerta que la “incertesa política” a l'Estat “podria perjudicar encara més la inversió i el consum”
El club dels països més desenvolupats defensa que cal “impulsar de forma sostinguda la productivitat i generar llocs de treball ben remunerats”
L'OCDE ha advertit aquest dimecres l'Estat espanyol que “un període prolongat d'incertesa política podria perjudicar encara més la inversió i el consum”. En les seves previsions, el club dels països més desenvolupats del món defensa que cal “impulsar de forma sostinguda la productivitat i generar llocs de treball ben remunerats”.
Segons els seus càlculs, l'economia espanyola creixerà el 2,8% del PIB aquest any, una dècima més del que havia augurat al novembre i del que preveu el govern espanyol. En canvi, l'OCDE ha retallat en dues dècimes la previsió per a l'any que ve, fins el 2,3%. La Comissió Europea preveu un creixement del 2,6% el 2016 i del 2,5% el 2017.
L'OCDE alerta que “el creixement de la productivitat a Espanya és baix” i això impedeix “aconseguir un creixement sostenible i incloent”. De fet, segons aquestes previsions, aquest 2016 la productivitat laboral fins i tot retrocedirà, en una dècima, una situació que només pateixen quatre socis de l'organització més: Grècia, Estats Units, Dinamarca i Àustria. L'any que ve millorarà, creixent dues dècimes, però la productivitat laboral espanyola serà la segona pitjor de l'OCDE, només després de la grega.
Per capgirar la situació i poder “impulsar de forma sostinguda la productivitat i generar llocs de treball ben remunerats”, l'OCDE demana “reduir les barreres d'entrada a les activitats professionals”, “millorar les oportunitats laborals pels aturats i facilitar el seu retorn al mercat” i “reduir el grau d'integració vertical del mercat elèctric”.
A més, reclama “més reformes per impulsar els recursos i l'eficiència dels serveis públics d'ocupació” i “assignar més fons a plans de formació eficaços”. També insta l'Estat a “abordar l'elevat índex d'abandonament escolar” i “oferir segones oportunitats als que no hagin completat l'educació secundària”.
L'OCDE preveu que l'atur sigui encara del 18,4% l'any que ve (mig punt més del 17,9% que augura l'executiu de Rajoy). Només Grècia tindrà una taxa de desocupats pitjor (del 23,2%), molt lluny del tercer soci per la cua (Portugal, amb l'11,5%) i de la mitjana de la zona euro (9,8%) i de la OCDE (6,2%).