Economia

Ciments Molins es reforça a Llatinoamèrica amb més plantes

Fins al 2018, les participades de la cimentera al continent faran inversions per més de 800 milions d'euros

La companyia vol augmentar en 4,2 milions de tones la seva capacitat de producció

Ciments Molins vol reforçar la seva aposta per l'Amèrica Llatina –on concentra la major part del negoci– i per això té previst un pla d'inversions per construir noves plantes i ampliar les existents que suposarà una aportació global d'uns 800 milions d'euros fins el 2018 a través de les seves participades al continent.

La firma té nous projectes en cartera a Bolívia (una nova línia de producció a Yacuces que entrarà en funcionament aquest any), Mèxic (també una segona línia que estarà a punt a finals d'any), Colòmbia (una nova planta prop de Medellín que estarà operativa el 2018) i l'Argentina, on està pendent de les autoritzacions governamentals per establir-hi una nova planta de producció a San Luis.

En total, amb totes les actuacions previstes, la cimentera preveu augmentar la seva capacitat de producció a l'Amèrica Llatina en 4,2 milions de tones. Així ho va explicar el seu conseller delegat, Julio Rodríguez, en una trobada amb la premsa prèvia a la junta d'accionistes celebrada ahir. Enguany la inversió directa de la firma a l'exterior serà de 128 milions d'euros, mentre que a l'estat hi destinarà només 11 milions.

Ciments Molins va tancar el 2015 amb unes vendes de 13 milions de tones de ciment per valor de 746 milions (un 17,5% més) i un benefici net de 50,8 milions (un 65% superior) gràcies al bon comportament de les seves participades a l'exterior. La companyia també té plantes a fora, a Bangladesh i Tunísia. En aquest segon país, la firma ha registrat una devaluació dels seus actius per l'empitjorament de la situació del mercat.

Pel que fa als resultats del primer trimestre, Rodríguez va destacar un fort impacte negatiu provocat pel factor divisa i per la devaluació de les monedes dels països on és present. “Tot i que preveiem que aquest impacte es vagi compensant al llarg de l'exercici”, assenyalava. Les vendes en aquests tres primers mesos han reculat un 10%, fins als 160,8 milions d'euros.

La firma abonarà un dividend de 0,12 euros el 14 de juny.

LA XIFRA

160,8
milions d'euros
en vendes ha aconseguit en el primer trimestre del 2016, un 10% menys, per les divises.

LA FRASE

Algun dia haurem de desmantellar la planta de Sant Feliu, però cal calcular-ne el cost i el benefici
Julio Rodríguez
conseller delegat de ciments molins

A Catalunya, la previsió és desmantellar forns

Ciments Molins ha après a viure cap a fora i ho ha fet pressionat sobretot per la forta caiguda del mercat intern. Després d'una tímida recuperació el 2015, la companyia preveu noves caigudes en el consum de ciment
a Catalunya i Espanya aquest any, fins a uns volums d'1,38
i d'11,2 milions de tones, un 80% menys respecte a les xifres rècord del 2007.

La firma té només un forn en actiu a Catalunya, a la planta de Sant Vicenç dels Horts, i destina el 70% de la producció a l'exportació. Els forns antics de Sant Vicenç, així com la planta de Sant Feliu, es mantenen aturats i, segons les previsions que fa la cimentera per al mercat intern, això seguirà així en el futur: “Algun dia haurem de desmantellar la planta de Sant Feliu, però hem de calcular-ne el cost amb el benefici per evitar un impacte negatiu en els comptes”, explicava el conseller delegat de
la firma, Julio Rodríguez. De moment no hi ha calendari
i, en tot cas, els plans de la companyia serien desmantellar primer els forns antics de Sant Vicenç dels Horts: “Les xifres a Espanya són molt negatives; es contracta molt poca obra pública i la que es fa va amb molt de retard”, destaca Rodríguez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia