economia
agricultura
Torres recupera a Querol un cep prefil·loxera
La varietat de vinya moneu és resistent a les altes temperatures i la secada
Cellers Torres ha fet una aposta per la reintroducció del moneu, una varietat de vinya anterior a la fil·loxera de què ha plantat una hectàrea. El seu origen és un cep que va ser trobat fa 18 anys al terme del municipi de Querol, a l'Alt Camp, a la zona del coster del Moneu, que li ha donat el nom.
La reintroducció del moneu forma part del projecte de recuperació de varietats ancestrals de raïm que Cellers Torres porta a terme des de fa més de tres dècades. En aquest període, ha aconseguit identificar una cinquantena de varietats que eren desconegudes, com ara la querol, la garró o la selma blanca, tot i que, fins al moment, només mitja dotzena es consideren adequades per a la producció de vi. És el cas de la gonfraus, pròpia de Santa Eulàlia de Puig-oriol, a Osona, que el celler també ha plantat a la finca de l'Aranyó, a Juneda.
Les varietats negres del moneu i l'aranyó es caracteritzen per tenir un gran interès enològic i ser molt resistents a les altes temperatures i a la sequera. Això ha fet que Cellers Torres les consideri especialment interessants per afrontar el canvi climàtic un cop les ha sanejades, reproduïdes i plantades a diferents finques per comprovar-ne l'adaptació. Un procés lent que pot trigar anys a ser rendible malgrat que en el cas del moneu, amb ceps de més de 35 anys, els resultats podrien arribar abans.
Un laboratori especialitzat en la investigació
A finals de l'any passat, Torres va estrenar un celler per aprofundir en la tasca d'investigació i estudi de les varietats ancestrals recuperades, en la millora de la qualitat i en el desenvolupament de vins d'edicions molt limitades. El celler està equipat amb l'última tecnologia per fer vinificacions en petits volums, des de 5 fins a 1.000 litres, per la qual cosa resulta més còmode per fer proves i assajos. Ho treballa un equip d'entre 3 i 7 professionals segons l'època de l'any i les principals línies d'investigació són la recuperació de varietats de raïm ancestrals, l'adaptació de la vinya al canvi climàtic i la millora en els mètodes d'anàlisi, estabilització i conservació del vi.