Aplicacions dels drons als sectors tradicionals
Hemav va néixer el 2012 d'un projecte universitari liderat per un grup d'enginyers aeronàutics i basat en els drons, una tecnologia que en aquell moment era bàsicament militar tot i que ja s'intuïa l'enorme potencial que tindria en el camp civil. L'equip fundador es va concentrar en el desenvolupament tecnològic, però ràpidament va veure que l'oportunitat eren les aplicacions. Gràcies al programa d'acceleració Empenta d'Esadecreapolis, Hemav va passa a definir-se com una empresa de programari i dades massives i no de hardware. Consegüentment, l'equip va créixer amb professionals d'altres disciplines.
De moment han detectat tres mercats interessants: l'agricultura, en què ofereixen informació al productor perquè pugui prendre decisions que facin més rendible i eficient el treball i la inversió; el sector energètic, en què faciliten les inspeccions de les xarxes de distribució elèctrica o de renovables; i la geomàtica, en què agiliten la presa i tractament de la informació geogràfica. En tots aquests camps l'ús de drons perquè captin informació del terreny es justifica per l'òptima relació entre qualitat de les dades i el preu d'aconseguir-les. A més, és una tecnologia molt flexible.
Àlex Gomar, codirector general d'Hemav, explica que la companyia pren valor en transformar les dades en brut que proporciona el dron en informació útil. Per això, dediquen molts recursos al desenvolupament de programari propi amb el qual processen la informació.
Hemav diu que és líder absolut a la península i la primera companyia no anglosaxona a Europa. La previsió d'expansió és molt ambiciosa. De fet, és un camp en desenvolupament amb uns augments anuals del 60% al 80%. El creixement d'Hemav és superior, del 350%. La previsió de vendes per aquest any és d'1,8 milions d'euros i té 45 treballadors.
El 2014 van fer una roda de finançament col·lectiu d'inversió d'un 20% del negoci i van aconseguir 450.000 euros en només cinc dies. A final de juny del 2014 van assolir l'equilibri als comptes al llindar de rendibilitat i ja cerquen recursos econòmics per fer front als objectius futurs.
L'empresa va néixer en un garatge de Molins de Rei i avui té seu a l'edifici RDIT del Parc de l'UPC a Castelldefels, i preveu créixer en espai, sense canviar de domicili.
Notícies relacionades
Aplicacions dels drons als sectors tradicionals