Quadern dels mERCATS
Guanya la qualitat
Molt s'ha parlat de la reacció de la borsa després del Brexit, intentant buscar una explicació als possibles impactes econòmics que aquest fet extraordinari tindrà en el comportament dels preus borsaris. Així, els més negatius quant als efectes que tindrà el Brexit parlen d'un rebot efímer i esperen una volta a mínims, ja que l'impacte en el creixement és molt més seriós que el que diuen els preus. I els optimistes veuen en el rebot dels mercats des de mínims una raó per defensar la seva visió menys apocalíptica de la situació.
En la nostra opinió, és inútil intentar buscar una correlació entre tots dos, atès que els efectes del Brexit, sens dubte negatius, es basen sobretot en una incertesa política que tindrà més o menys impacte en el creixement a mitjà i llarg termini en funció de com es desenvolupin uns esdeveniments que, en la data d'avui, són impossibles de predir. A més, els mercats de renda variable no són immunes (de fet ho sofreixen més que cap) als desajustaments causats pels bancs centrals (a Europa el BCE compra renda fixa pública i privada) que han portat els tipus d'interès del deute alemany a 10 anys a negatiu i que fa que les referències de valoració perdin tot el sentit.
Així, amb els preus actuals afirmar que s'ha obert una gran oportunitat de compra és una possibilitat igual que afirmar que cal vendre-ho tot. La nostra opinió no ha variat amb el Brexit, que en tot cas exacerba els símptomes previs i ens porta a un entorn de menys creixement i baixa inflació que ja vèiem abans. No tindria sentit estar millor ara que abans del referèndum anglès… D'aquí la nostra recomanació de mantenir la cautela en borsa, on sempre guanya la qualitat.
En aquest sentit, que la borsa està cautelosa ho demostra el fet que els actius de renda variable que més van caure després del resultat del Brexit també són els que menys s'han recuperat des de mínims. En índexs destaquen els perifèrics com ara l'Íbex i el MIB italià, i fins i tot el mateix Eurostoxx 50. Entre els sectors de l'Eurostoxx, els financers, aquells amb més exposició al Regne Unit com ara oci i, en menor mesura, aquells amb perfil més cíclic com ara construcció i recursos bàsics. En el costat oposat (actius que havent caigut menys han liderat la recuperació fins a arribar a situar-se, en alguns casos, per sobre de nivells pre-Brexit) destaquen els emergents (Xina i Mèxic) o el S&P 500 americà (afavorits pel conseqüent retard en les expectatives de pujades de tipus) i els sectors de perfil de més creixement i amb més exposició fora d'Europa com ara farmàcia, alimentació, béns de consum i retail o immobiliari.
Aquesta evolució sí que és un reflex de l'elevada incertesa actual i augmenta els dubtes en un entorn de baix creixement, inflació i tipus d'interès i valida la nostra preferència per la visibilitat/menor volatilitat. Continuem sobreponderant Suïssa i Mèxic, en la zona euro core enfront de perifèria i en l'Eurostoxx apostem per sectors de creixement.
Nicolás Fernández és director
d'anàlisis del grup Banc Sabadell