Cooperació
D'adobers a adobers
El sector de la pell i el cuir a Igualada reforça els vincles amb els seus homòlegs del Marroc amb el projecte Focoma
34 professionals del país africà visiten l'Anoia
L'objectiu del projecteés donar a conèixer els processos de treball en les adoberies igualadines
La indústria adobera d'Igualada continua enfortint els llaços de cooperació amb el Marroc, país on també hi ha un sector de la pell i el cuir molt potent. Una representació d'empresaris, treballadors i estudiants del país africà van visitar la setmana passada Igualada en el marc de la segona acció formativa del projecte Focoma (Formació i Cooperació al Marroc), impulsada des del Gremi de Blanquers d'Igualada i la Federació Marroquina de les Indústries del Cuir i que pretenia dotar de nous coneixements els professionals marroquins.
El de novembre passat es va signar un conveni entre aquestes dues institucions que té per objectiu la millora de les condicions tècniques dels blanquers del Marroc i, en aquest sentit, es preveia dur a terme diferents formacions tant a Igualada com a la ciutat de Fes. De fet, ja al febrer una delegació anoienca es va desplaçar fins a la ciutat marroquina, molt coneguda per la seva indústria adobera, per participar en les primeres jornades d'aquest programa. Ara, ha tingut lloc el segon bloc formatiu, en què han participat 34 professionals de la indústria del cuir i la pell del Marroc. Les sessions formatives es van portar a terme al Campus Universitari d'Igualada i s'hi van tractar temes com ara el procés d'adobatge, els tipus de pell, el procés postadobat i els controls de qualitat. Tot això, acompanyat de visites a diverses adoberies d'Igualada i a la depuradora.
Els participants en les jornades van destacar la importància que té per a ells aquesta formació per poder modernitzar els processos industrials al seu país. Hassan Akroumi, president dels blanquers artesans del Marroc, va explicar que l'objectiu dels participants era aprendre per millorar els processos i el producte final. “Focoma ens permet veure on som i on volem arribar, sobretot pel que fa al medi ambient. Hem de ser capaços de millorar la qualitat de la pell alhora que respectem l'entorn.” Per la seva banda, Pere Carles, un dels organitzadors del curs a Igualada, destacava que l'objectiu és que els professionals marroquins “es posin al dia en les tecnologies més modernes i respectuoses amb el medi ambient”.
El programa Focoma, que té una durada de 15 mesos, permet una transferència de coneixement en la manera d'aplicar canvis tecnològics en els processos, per complir les normatives mediambientals europees i millorar la regularitat dels productes obtinguts. Per la seva part, el Gremi de Blanquers d'Igualada reforça els seus vincles amb el Marroc i la seva missió de cooperar en el desenvolupament d'un sector del qual Igualada és la capital a l'Estat espanyol, ja que el sector a la ciutat representa avui, pel que fa a ocupació, més del 60% del total a Catalunya i un 30% del de l'Estat.