Recurs ‘biotech' a l'agricultura
AXEB Biotech, dedicada a bioproductes per al sector agrari, lidera projectes europeus i es disposa a redimensionar-se
A la biotecnològica de Lleida AXEB Biotech li ha arribat l'hora de fer el salt, després d'haver arrelat sòlidament al seu sector, tant en el paper de distribuïdor de productes propis per al sector agrari com en la recerca i disseny de bioproductes.
AXEB pot estar cofoi d'haver reeixit en un canvi de model emprès el 2014. Com explica el director general, Ricard Casals, “ens vam adonar que el model assajat del 2010 al 2014, de vendre llicències a empreses que s'havien quedat un xic obsoletes pel que fa a principis actius de la producció agrària, no donava prou estabilitat econòmica”. Així doncs, “vam iniciar un procés per crear una plataforma internacional, amb dues branques: d'una banda l'R+D i, de l'altra, la venda no ja de llicències, sinó de producte propi”. Ara mateix, l'empresa de Lleida disposa de catàleg ampli, una trentena de productes: bioestimulants, fertilitzants especials i milloradors de sòl, a més a més d'implements agrícoles. Amb el nou model, el negoci s'ha revitalitzat i les vendes aconsegueixen enfortir el compte d'explotació, molt exigit per la inversió en R+D. Una empresa de Lleida que ven arreu menys al mercat local. Ara mateix, el 100% de les vendes es localitzen a mercats com Kenya, Taiwan, Xina, Iran, República Dominicana, Brasil, Argentina o Equador, entre altres. Ricard Casals afirma que “tractem de tenir productes sofisticats i barats.” En els mercats esmentats, disposa de distribuïdors de certa volada, com Integral Mix al Brasil i Savian a Argentina.
El tarannà internacionalitzador també s'observa en l'activitat R+D: “A partir del 2015 vam decidir, després d'anys treballant en projectes estatals, entrar en iniciatives europees per guanyar anomenada.” Dins de tota la munió de projectes aplegats sota el paraigua de l'Horitzó 2020 de la UE, AXEB s'ha involucrat en un projecte d'economia circular, concretament de gestió i aprofitament dels residus agrícoles, AgroCycle, una col·laboració entre la Xina i la Unió Europea amb 26 col·laboradors i un pressupost de 8 milions d'euros. A més, AXEB Biotech lidera el Projecte PetLife, en què la línia de recerca són additius nutricionals per allargar la vida de les mascotes, derivats de l'L-cisteïna. També hi ha un tercer projecte de recerca sobre microtoxines que afecten el blat. Els afanys en R+D de la firma lleidatana responen a la vocació de l'empresa, sí, però també a l'exigència dels clients: “Volen que estiguis a l'avançada, i quan al mercat apareixen nous productes, et veus obligat a tractar de millorar-ho.”
El moment dolç que travessa l'empresa permet a Ricard Casals ser ambiciós quant a les perspectives futures i pensar en grans creixements, no debades enguany es doblaran les vendes, fins a un milió d'euros, respecte de l'any passat. Unes perspectives falagueres que obliguen a pensar en la necessitat de redimensionar la firma. “Estem buscant socis financers per poder créixer més amb més recursos”, diu Casals, que argumenta que “ja tenim canals de distribució oberts als diversos mercats en què operem, hem contrastat plenament la viabilitat del nostre model, amb clients, els nostres distribuïdors, fidels, que no són ocasionals.” AXEB Biotech disposa de diverses propostes, segons reconeix el seu director general, en aquesta cerca de socis purament financers, que poden venir tant des de l'àmbit del crowdfunding com dels bancs.
AXEB Biotech ha tingut com a socis tecnològics entitats com ara CSIC; Universitat de Saragossa; Institut de Síntesi Química i Catàlisi Homogènia o el Centre de Desenvolupaments Biotecnològics i Alimentaris de la Universitat de Lleida. AXEB, que malda perquè els principis de la química verda s'expandeixin per tot el sector agroindustrial i així garantir la sostenibilitat industrial. A més a més, també forma part de Biovegen (plataforma tecnològica de biotecnologia vegetal) i de SusChem, la plataforma tecnològica europea de química sostenible.
Esprémer totes les virtuts del glutatió
AXEB Biotech ha dedicat bona part dels seus esforços en recerca al voltant del glutatió, tripèptid que es troba en animals, plantes i microorganismes, format pels aminoàcids àcid glutàmic, glicina i L-cisteïna. El glutatió participa, amb l'àcid ascòrbic, en el cicle glutatió-ascorbat, un sistema metabòlic de desintoxicació que pot prevenir o fer minvar els danys ocasionats en vegetals per espècies oxidants, en una situació d'estrès vegetal. La biosíntesi de glutatió està limitada per la disponibilitat d'L-cisteïna, i AXEB ha desenvolupat una molècula de derivats de cisteïna per ser usada en nutrició vegetal que actua de fet com a cisteïna latent in vivo. Aquestes cisteïnes latents ajuden, a més a més de millorar l'estat antioxidant dels cultius i la resistència a l'estrès vegetal, a la millora de la qualitat dels fruits i l'augment del rendiment de les collites. Altres projectes són l'obtenció, mitjançant química verda, d'àcids dicarboxílics a partir d'olis vegetals per fabricar bioplàstics i el desenvolupament d'hidrolitzats de proteïna.
Recurs ‘biotech' a l'agricultura