Economia

Els treballadors es mouen per evitar la marxa d'Ercros

Anuncien una marxa lenta de vehicles pel 12 d'agost que enllaçarà Cardona i Sallent

Estudien fer un tall de carretera a finals de mes i més mobilitzacions per la festa major, al setembre

Els treballadors de la planta d'Ercros de Cardona van anunciar ahir les primeres mobilitzacions per protestar contra el possible tancament de la fàbrica bagenca. En concret, han organitzat una marxa lenta que es farà el 12 d'agost i que enllaçarà Cardona i Sallent, resseguint la C-25 i la C-55. Segons va explicar Josep Maria Peña, delegat sindical, també tenen previst fer un tall de carretera a finals de mes, així com mobilitzar els veïns “per fer soroll” durant la festa major, del 10 al 13 de setembre.

Aquestes seran les primeres manifestacions que es produiran després que Ercros deixés entreveure, a finals de juny, la seva intenció de marxar de Cardona a partir del gener del 2018. La química no ho ha anunciat de manera oficial, però sí que ho ha manifestat en trobades amb els treballadors i amb l'alcalde, Ferran Estruch, que des d'aleshores s'ha reunit amb diversos departaments de la Generalitat i també amb l'alcalde de Flix per mirar de frenar el tancament.

Peña va relatar que els 35 treballadors directes de la fàbrica de Cardona i també les desenes d'indirectes viuen amb “molta incertesa” aquests mesos d'indefinició: “Hem demanat reiteradament a l'empresa que es pronunciï de manera clara, però no hem obtingut resposta.” Segons intueix Peña, la química no ho farà oficial fins que tingui lligada la compra de la nova sal vacuum, que proporcionaria a Ercros un mineral més barat i de més qualitat tot i haver-lo de comprar a través d'un intermediari, ja que Iberpotash va donar l'exclusiva de compra a la multinacional holandesa Akzo. En aquest sentit, el delegat de personal va dir: “En qualitat no podem competir, però s'ha de tenir en compte que a Cardona deixaran de fer una labor mediambiental.” També apunta als beneficis d'Ercros, que han estat de 19,6 milions d'euros en el primer semestre, i al cop que suposaria per a Cardona i el Bages la seva marxa.

Acabar de restaurar

Després del tancament de la mina de potassa, el 1990, van quedar dos runams salins al municipi. Ercros, hereva de les empreses mineres, va començar a explotar-los el mateix any: retira la sal, la flota a la fàbrica del municipi i la transporta a Vila-seca, on es converteix en clorur sòdic. El primer runam que va reciclar és la Terrera Nova, avui ja només pendent de la restauració vegetal, i actualment buida la Terrera Vella, la que queda enganxada a la muntanya natural. Segons va detallar l'alcalde, els runams acumulaven 17 milions de tones de residu. Avui en queden unes 4,5 tones, que es podrien retirar en uns deu anys.

La nova sal ‘vacuum', darrere el possible tancament

Darrere el probable tancament de la planta d'Ercros de Cardona –que la química no ha fet encara oficial– hi ha dos escenaris. Per una banda, la pèrdua d'un gran client, que ja ha motivat l'anunci de la marxa d'Ercros de Flix i que faria que l'empresa no necessités tanta sal cardonina. Per l'altra, el fet que a la companyia li sortiria més barat comprar la nova sal vacuum –que té una qualitat més elevada– que Iberpotash farà a Súria que tractar la de Cardona amb la nova tecnologia de cèl·lules de membrana, que la Unió Europea obligarà a fer servir a finals del 2017 per transformar la sal en clorur sòdic. Aquesta tecnologia ja s'està implantant a la fàbrica de Vila-seca –on va a parar la sal de Cardona– i ha representat una inversió molt alta per a Ercros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Es preveu que el 36 per cent de la producció catalana de poma es culli a Girona

GIRONA

La Cambra de Comerç de Barcelona avisa que el turisme “no pot tenir un creixement infinit”

Barcelona

L’empresa de reciclatge ACIN compra l’antiga tèxtil Nylstar per 8 milions

blanes
economia

Naturgy consolida resultats rècord amb uns beneficis de 1.043 milions d’euros el primer semestre

barcelona
economia

El Sabadell dispara el benefici un 40,3% fins assolir un rècord de 791 milions de beneficis

barcelona
economia

Els contractistes d’obres lamenten que la construcció continuï perdent pes a l’economia catalana

barcelona
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda