Economia

Primera protesta al Bages contra la marxa d'Ercros

Els treballadors de la planta de Cardona van organitzar ahir una caravana lenta amb 30 vehicles entre Sallent i la fàbrica

Exigeixen el posicionament de l'empresa i anuncien més mobilitzacions

Els treballadors d'Ercros es van mobilitzar ahir a la tarda per primera vegada contra el possible tancament de l'empresa a Cardona. Van organitzar una marxa de vehicles entre Sallent i Cardona, que va durar poc menys de dues hores. Una trentena de cotxes va circular molt lentament durant els 40 quilòmetres que hi ha entre les dues poblacions.

La comitiva va arrencar a Sallent, a les 5 de la tarda, i va circular per un carril de l'eix transversal (C-25) fins a l'altura de Sant Joan de Vilatorrada, on es va desviar per la C-55 en direcció a Cardona. Cap dels dos trams de carretera van ser tallats en la seva totalitat, però la marxa va crear algunes retencions, sobretot entre Callús i Cardona. Els treballadors portaven pancartes enganxades als seus vehicles amb lemes com ara “Ercros tanca i ens deixa la merda!”, “Ercros ens abandona” o “Cardona en lluita”, i feien onejar banderes del sindicat de la UGT per les finestres dels cotxes. Josep Maria Peña, delegat sindical d'Ercros, va anunciar que “no serà l'única mobilització que farem”, i va denunciar que l'empresa encara no s'hagi pronunciat oficialment sobre el futur de la planta i dels treballadors. “L'únic que ens han demostrat és que la tasca mediambiental de què tant han presumit fins ara ja no els importa perquè ha deixat de ser rendible”, va afegir-hi.

Els tinents d'alcalde de Cardona Aida Molner i Joan Hernàndez també van ser presents durant la marxa lenta per mostrar el seu suport als treballadors, i van exigir a Ercros que mantingui la seva activitat al poble mentre no s'hagi exhaurit el runam de la Terrera Vella. Molner va assegurar que l'Ajuntament exigirà a l'empresa les seves responsabilitats legals mediambientals. També hi van ser presents veïns del poble i companys de la mineria de Súria.

Dos mesos d'incertesa

Tot i que Ercros encara no ha anunciat la marxa de Cardona a finals del 2017 de manera oficial, els treballadors i també l'Ajuntament fa prop de dos mesos que viuen amb l'ai al cor. I és que les converses informals que s'han produït apunten en aquesta direcció. Peña ja va alertar a finals de juny que l'empresa els havia comunicat que “les possibilitats de continuar eren mínimes”.

Pels treballadors, darrere la possibilitat de tancament hi hauria el fet que la nova sal vacuum de Súria proporcionaria a Ercros un mineral més barat i de més qualitat, tot i haver-lo de comprar a través d'un intermediari, ja que Iberpotash va donar l'exclusiva de compra a la multinacional holandesa Akzo. En aquest sentit, Peña va afirmar que “en qualitat no podem competir, però cal tenir en compte la labor mediambiental que deixaran de fer”.

I és que la màxima preocupació del municipi és què passarà amb la Terrera Vella –el runam que està a mig buidar– si la química marxa. L'alcalde, Ferran Estruch, ja va recordar que “a Cardona s'han fet les coses molt bé; hi havia 17 milions de tones de sal i en queden 4,5, uns deu anys d'explotació. Per això no entendríem que ara que la comarca treballa en la gestió dels residus –en referència al pla miner que desenvolupa el govern i en el qual Cardona no hi està inclosa– aquí ens quedem a la recta final, en un espai protegit que és la vall salina sense acabar de restaurar, i perdent llocs de treball”. L'Ajuntament ja ha demanat ajuda a diversos departaments de la Generalitat, que han reclamat a l'empresa un posicionament clar i responsabilitat envers els treballadors i el medi ambient.

Exigirem a Ercros les seves responsabilitats legals d'eliminar tot el runam de la Terrera Vella del municipi
Aida Molner
segona tinent d'alcalde de cardona
A l'empresa ha deixat d'importar-li la tasca mediambiental perquè sembla que ja no és rendible
Josep Maria Peña
delegat sindical d'ercros cardona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia