El Maresme suma fins ara 6,7 milions per la taxa turística
De l'impost, que es va començar a aplicar el 2012, els ajuntaments reben un 30% perquè inverteixin en el sector
Santa Susanna ocupa el quart lloc dels municipis catalans que més diners van obtenir l'any passat
El Maresme havia acumulat fins l'any passat 6,7 milions d'euros en concepte de taxa turística. L'impost, que es va començar a aplicar a Catalunya l'any 2012, té una especial incidència en els quatre municipis de la zona nord, on es concentra l'oferta d'establiments de vacances del territori: Santa Susanna, Calella, Malgrat de Mar i Pineda de Mar, amb un total de 57.367 places. La taxa, que ha superat del tot les reticències del sector, representa ara uns ingressos extraordinaris per als ajuntaments, que reben un 30% de la quantitat que recapta la Generalitat i que aquestes administracions destinen al sector a través d'inversions i plans de promoció. Els consistoris consultats coincideixen a destacar la importància de disposar cada any d'uns diners segurs per adreçar a un sector que, paral·lelament, també representa una despesa constant i un sobreesforç per a les arques municipals. Els quatre ajuntaments, a més, consensuen amb l'empresariat local les inversions prioritàries. “El debat entre sector públic i sector privat comporta compartir la coresponsabilitat sobre les necessitats de la ciutat”, diu l'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini (CDC), que recorda que, en el cas de la ciutat, els diners obtinguts han servit tant per finançar esdeveniments com ara el triatló Ironman o la Volta Ciclista a Catalunya com per millorar la plana web turística o la posició en l'àmbit internacional de la veterana destinació. L'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier (AiS), destaca que el seu municipi –amb poc més de 3.200 persones empadronades– ocupa el quart lloc, després de potències turístiques com ara Barcelona, Salou i Lloret de Mar en xifres de recaptació de la taxa turística. L'any passat va obtenir 903.000 euros i, d'aquests, l'Ajuntament en va rebre 270.000”. “Són uns diners que ens van molt bé per afrontar projectes importants com ara la senyalització turística del municipi”, destaca, i hi afegeix que veuria amb molt bon ull que s'augmentés el percentatge que gestiona l'administració local.
Impost consolidat
En el cas de Malgrat de Mar, la regidora de Turisme, Carme Ponsa (JxM), hi afegeix que avui seria complex haver de renunciar a la taxa turística, un impost que el visitant ha acabat acceptant sense gaires problemes. “És una quantitat petita per al client que es converteix en uns recursos molt valuosos per als consistoris”, insisteix. En el cas d'aquest municipi, la taxa ha servit entre altres coses per adaptar la platja de l'Astillero a les persones amb mobilitat reduïda o millorar el parc Francesc Macià, una peça clau en l'oferta adreçada al turisme familiar de la població.
Des de Pineda de Mar, la primera tinenta d'alcalde i coordinadora de Promoció Econòmica i Turisme, Carme Aragonès, valora positivament l'impacte de l'impost que ha permès aquest any al consistori afrontar obres com ara les de l'oficina de turisme, l'obertura del Baby Center a la platja o intensificar la presència del municipi en fires europees del sector. “És una taxa molt benvinguda”, diu.
LA FRASE
LA XIFRA
La Generalitat convoca ajudes
El Maresme va recaptar només l'any passat, segons les dades facilitades per la direcció general de Turisme, 2,2 milions d'euros amb la taxa turística, una xifra lleugerament inferior a l'aconseguida el 2014. Dels 2,2 milions, 2 van ser recaptats pels quatre municipis turístics, un 94% del total. De fet, les quatre poblacions formen part de la llista de les vint destinacions catalanes que més diners obtenen amb l'impost. La més ben situada és Santa Susanna; seguida de Calella, que ocupa el desè lloc; Malgrat de Mar, el quinzè, i Pineda se situa en el penúltim. Paral·lelament a la recaptació per la taxa turística que es destina als consistoris, des de la Generalitat s'obren anualment convocatòries per subvencionar projectes locals que tinguin una certa singularitat. Al Maresme l'única població beneficiada ha estat Calella, que va obtenir 500.000 euros per al Museu del Turisme. Santa Susanna també va aspirar a una de les línies d'ajut amb una proposta vinculada a la base nàutica, que, tot i aconseguir una partida de 300.000 euros, va haver de renunciar-hi finalment tal com reconeix l'alcalde, Joan Campolier, que també avança que el tornarà a presentar aquest any. La taxa turística va recaptar a Catalunya 43,5 milions el 2015, incloent-hi hotels, càmpings, habitatges d'ús turístic (HUT), apartaments turístics, albergs de joventut, establiments de turisme rural, àrees de pernoctació i creuers, entre d'altres.