L’oci nocturn demana diàleg a la Generalitat i a Sanitat per abordar la reobertura durant la fase 3
Demanen que part de les ajudes al turisme vagin al seu sector per evitar el tancament de molts locals
La patronal catalana d’oci nocturn Fecasarm ha demanat al Departament d’Interior crear una taula de treball per abordar la reobertura del sector amb la participació dels empresaris, el Departament de Salut, representants d’ajuntaments, policia, empreses de seguretat privada i associacions i empreses de control d’accessos.
La proposta de Spain Night Life, patronal estatal de la qual forma part Fecasarm, és una reobertura gradual, asimètrica i pactada, per tal que tothom se senti còmode amb el calendari i les condicions, ja que qualsevol “ensopegada” posaria en risc tota la temporada. Així, s’aniria del 50 al 100% de l’aforament, de setmana en setmana, i sempre segons les condicions de cada regió sanitària.
La proposta de reobertura gradual passaria per obrir, en aquelles comunitats que hagin arribat a la fase 3 el 15 de juny amb un aforament del 50%. En aquestes zones, si no hi ha hagut cap incidència, proposen permetre el 75% de l’aforament a partir del 21 de juny, i del 100% durant la primera setmana de juliol.
“Evidentment, les zones que vagin més endarrerides en la desescalada anirien reobrint gradualment amb els percentatges anteriors amb una setmana com a mínim sense poder incrementar l’aforament”, concreten. Aquestes mesures s’aplicarien amb les mesures sanitàries i de seguretat que imposi cada comunitat, a més de les que imposi l’estat.
Spain Night Life lamenta la greu situació que està travessant el sector, amb molts deutes acumulats i 0 ingressos des de fa gairebé tres mesos. Especialment delicada és la situació relativa als lloguers. Tenint en compte que el 90% del sector explota els seus negocis en règim de lloguer i que la gran majoria d’arrendadors són petits tenidors, ambdues parts es troben obligades a arribar a un acord pel que fa a una possible rebaixa o ajornament de la renda. En cas de grans tenidors l’ajornament és obligatori fins a 4 anys. Empresaris del sector acumulen deutes per lloguer de fins a 150.000 euros més IVA.
Per la seva banda, la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon) i els gremis de discoteques de Barcelona i Tarragona han criticat aquest dijous que el Ministeri de Sanitat no permeti obrir els locals nocturns en la fase 3 de desescalada. Segons les entitats, aquesta decisió provocarà un augment dels ‘botellóns’ i les ‘raves’ clandestines, a més de festes privades on no es respecten les distàncies de seguretat.
Només durant el passat cap de setmana, segons dades a les quals ha tingut accés la patronal Espanya de Nit, s’han detectat més de 3.500 festes en cases privades i 340 ‘botellons’ a tot Espanya. Davant d’aquesta situació, els empresaris reclamen l’activació d’una taula de treball, amb caràcter urgent, entre el Ministeri de Sanitat i el sector que permeti aclarir el calendari de la desescalada i l’aplicació dels protocols que permetin afrontar amb garanties la tornada a la nova normalitat en els establiments d’oci nocturn.
Així mateix, reclamen poder obrir durant la fase 3 per realitzar els assajos i proves pilots de les mesures de prevenció i els protocols d’actuació en els seus establiments.
Per a les patronals, el canvi de criteri de Sanitat, que inicialment havia previst deixar obrir en la fase 3, “ignora completament que el sector recreatiu ha estat un dels primers a definir una guia oficial de mesures per salvaguardar la seguretat de clients i treballadors, amb una sèrie de protocols la implementació dels quals contemplen la presentació de declaracions responsables i/o auditories que avaluaran de forma externa i independent els procediments d’implantació”.