Economia
Lluny del Banc d’Espanya
Es presenta 11ONZE, una ‘fintech’ que vol oferir serveis financers com ara préstecs i dipòsits
L’entitat vol demanar fitxa bancària fora de l’Estat espanyol per estar sota l’empara del Banc Central Europeu
El projecte està encara en fase de buscar fons
Es dirigeix a qui somia un banc català que no hagi de retre comptes al Banc d’Espanya. 11ONZE és una empresa de tecnologies financeres, una fintech, que té previst oferir serveis bancaris com ara préstecs, dipòsits i solucions de gestió de tresoreria i comptabilitat a petites i mitjanes empreses. Entre bastidors, hi ha el think tank Unitat per la Independència, una agrupació de perfils professionals diversos que vol anar per feina i ajudar a concretar idees i accions per “poder fer efectiva la república catalana”. Els seus socis creuen que, per avançar en la creació d’un estat propi, cal impulsar una banca privada catalana que “promogui el bé públic en benefici del poble català” i sigui “l’embrió de la futura banca central d’una Catalunya lliure i sobirana”. Un dels seus grans objectius hauria de ser ajudar les famílies i també donar suport als autònoms i a les pimes, ja que “constitueixen la columna vertebral de la societat catalana” i un dels motors principals de la seva economia.
Les noves tecnologies han canviat tots els sectors, i el financer no n’és una excepció. Les noves regulacions s’han hagut d’adaptar a l’entorn digital i han permès crear noves plataformes de serveis bancaris que poden operar sota la llicència d’algun país de la Unió Europea o directament de l’organisme regulador en l’àmbit comunitari, l’EBA. Això és el que pretén fer el nou banc. No estarà controlat pel Banc d’Espanya ni per cap altra estructura que depengui de l’Estat espanyol perquè ubicarà la fitxa bancària en un altre país de la Unió Europea i així estarà supervisat pel Banc Central Europeu. Els impulsors del projecte destaquen que això no significa que no compleixin les regulacions i garanties necessàries, sinó ben al contrari, ja que doblaran els criteris de solvència Basel III, la normativa que garanteix que els bancs poden fer front als compromisos adquirits. De tota manera, saben que faran més clients entre les generacions més joves, les que desconfien més d’una oficina bancària tradicional que de pagar o contractar un dipòsit a través del mòbil.
Per convèncer els futurs clients, els impulsors d’11ONZE no només apel·len a l’esperit de l’1 d’octubre, sinó que asseguren que sempre vetllaran pels interessos dels seus clients i els anteposaran als seus. “Amb un preu dels diners tan baix com l’actual, els bancs [tradicionals] treuen més rendiment dels seus accionistes jugant a la borsa que donant crèdits a les persones i empreses”, denuncien en el web de presentació del projecte. 11ONZE garanteix, en canvi, que en els seus contractes no hi haurà lletra petita ni comissions amagades, sinó que aplicarà “un marge únic, inferior al 3%, en totes les operacions de crèdit o préstecs”. També oferirà serveis innovadors, com ara l’accés a un mercat de finançament entre usuaris del banc perquè puguin posar diners en projectes que els interessin o siguin ells els que trobin inversors.
L’enginyera industrial i doctora en management Natàlia Cugueró (Terrassa, 1972) serà la directora general d’11ONZE. En el lloc web del grup, en el qual s’ha fet l’anunci, explica que s’ha implicat en aquest projecte des del principi perquè el banc “està molt enfocat a les pimes i a oferir-los serveis innovadors en temes de comptabilitat, gestió de la tresoreria i finançament”.
Paritat
Un altre gran al·licient, destaca el fitxatge del banc, investigadora en temes de sistemes de control de gestió i ètica, és que, en la direcció d’aquesta nova entitat financera, “la paritat és real i no basada en imposicions ni normatives”. És per això que de la cúpula del banc penjarà el càrrec de CRO, que ocuparà Cugueró i implicarà dirigir la part de producte, client, vendes i màrqueting, i el CEO, que controlarà les àrees d’inversió, costos, plantilla i comunicació, i recaurà en un home. “Aquesta estructura de doble CEO, al mateix nivell i amb total paritat, no l’havia vist mai plantejada de manera real, i per tant em motiva especialment”, explica Cugueró, que actualment és vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Terrassa. Va formar part de la candidatura Eines de País, que, impulsada per l’ANC i el Cercle Català de Negocis, va obtenir la majoria absoluta a la Cambra de Comerç de Barcelona, i té experiència en l’àmbit de les caixes d’estalvis catalanes, en el departament d’organització de Caixa Terrassa i en el departament de màrqueting de Caixa Manresa.
La seu d’11ONZE és actualment a Londres. El banc vol tenir presència física a les set principals ciutats catalanes –i en quatre de fora del Principat– i afronta ara l’últim pas per poder obtenir la llicència bancària, el de la capitalització. Segons El Món, els primers donants i inversors són principalment empresaris, però han de captar fins a 15 milions d’euros més. Els impulsors han anunciat públicament que “en poques setmanes s’obrirà l’accés a la compra de participacions a través d’un procés de finançament col·lectiu”, perquè l’objectiu és aconseguir que la majoria de les accions del banc estiguin en possessió de gent com ells, “normal i corrent”. Dos dies després de crear el lloc web en què es presenta el projecte i les seves ambicions, 11ONZE havia rebut més de 3.700 peticions d’informació.