Flix tindrà un hotel de quatre estrelles i un alberg al meandre de l'Ebre
El complex rural és fonamental per impulsar un camp d'aprenentatge sobre els rius i la indústria
El complex de turisme rural del meandre de Flix, que serà batejat com a Vilar del Riu de Baix, serà un hotel de quatre estrelles, el primer d'aquesta categoria a la Ribera d'Ebre. Els empresaris locals Josep Rius i Joan Granero han projectat quinze habitacions dobles i sis d'individuals, així com un restaurant per a un centenar de comensals, en el que fins fa poc era una antiga granja de 1.400 metres quadrats. Tot seguit, també habilitaran un alberg amb restaurant de 65 places, i aquestes instal·lacions es completaran amb una pista poliesportiva i un petit embarcador al riu.
El ple de l'Ajuntament de Flix ja ha aprovat provisionalment el pla especial urbanístic del complex rural, i ara elevarà l'expedient a la comissió territorial d'Urbanisme. «És molt important que puga tirar endavant aquesta proposta per obrir un hotel i un alberg», va voler destacar l'alcalde de Flix, Òscar Bosch. «Esperem que els diversos tràmits s'acabin durant els propers mesos i que el complex puga iniciar la seua activitat abans del final de l'estiu», va afegir-hi. Bosch va remarcar que el Vilar del Riu de Baix serà fonamental per incrementar l'atractiu turístic del municipi, però també per rellançar les activitats al voltant de la Reserva Natural de Sebes. En aquest sentit, l'alcalde va assenyalar que el projecte educatiu per a escolars Entorn d'Aprenentatge –més de dos mil escolars hauran passat aquest curs per la reserva flixenca– necessitava que la iniciativa privada apostés per la construcció d'algun alberg que facilités l'estada dels alumnes. De fet, el consistori i el Grup de Natura Freixe, que gestiona la reserva de Sebes, treballen des de fa dos anys en aquest projecte. El programa Entorn d'Aprenentatge té el suport del Departament d'Educació, i podria ser l'embrió d'un futur camp d'aprenentatge sobre els rius i la industrialització, ja que l'espai natural és just al davant del polígon electroquímic d'Ercros, a l'altra banda de l'embassament. Així, el de Sebes seria el segon camp d'aprenentatge de l'Ebre, després del que ja funciona sobre el Delta a Sant Carles de la Ràpita.
Garanties ambientals
En aquesta línia, Bosch va destacar el fort compromís mediambiental que han tingut els promotors del complex rural. L'Ajuntament, que ha demanat informes a diverses entitats i a organitzacions ecologistes com ara Depana, ha valorat molt positivament l'acord a què han arribat els promotors amb el Grup de Natura Freixe. Així, els responsables del Vilar del Riu de Baix cediran als gestors de la reserva de Sebes una franja de bosc de ribera i un pinar, perquè s'hi puguin desenvolupar projectes de protecció i d'educació ambiental. «L'última edició de la Festa de l'Arbre ja es va fer allà, amb una plantada d'arbres a la zona del meandre, i també forma part d'un projecte de la Fundació Biodiversitat», va recordar Bosch.
Millorar el pas de barca
Acuamed assumirà la passarel·la de vianants del pont
g.mLa societat estatal Acuamed s'ha compromès a assumir la passarel·la de vianants del pont de Flix, valorada en uns dos milions d'euros. Era una de les condicions que l'Ajuntament de Flix havia posat per acceptar el trasllat dels fangs tòxics per carretera. A banda, el consistori ha previst la millora de la seguretat per als vianants al polígon de la Devesa. En canvi, encara falta per concretar si es farà una rotonda a la sortida del polígon d'Ercros.