Casa Tarradellas obrirà un centre d'R+D orientat al camp de la farina
innovació. L'empresa capdavantera en producció de carnis i plats refrigerats, que ocupa 1.250 treballadors, innova per trobar la farina més adequada per a les pizzes
cronologia
Casa Tarradellas construeix el que serà el nou centre d'R+D especialitzat en la investigació de farina per a l'elaboració de la massa per fer pizzes a Gurb (Osona). Amb una facturació de 580 milions d'euros l'últim exercici, el grup de caràcter familiar suma així una altra planta que s'afegeix als sis punts productius agroalimentaris de què disposa en l'actualitat.
El nou centre, que podria suposar una inversió d'entre 10 i 15 milions d'euros, està orientat a l'estudi i producció de farines que s'ajustin millor a les receptes per elaborar pizzes. La recerca en el camp de la farina també incidirà a aconseguir les millors varietats de blat destinades a l'obtenció d'aquesta matèria primera. Un ingredient essencial per produir la massa que fins ara procedia, en bona part, de França. La nova instal·lació, iniciada fa tres mesos, començarà a funcionar el proper desembre.
«Les tramitacions administratives, permisos d'obres, moviments de terra i l'edificació suposen més de dos milions d'euros», explica Joan Roca, alcalde de Gurb, una població de 3.200 habitants «que té el privilegi de tenir un miler de treballadors d'aquesta empresa d'alimentació al seu poble», assegura el batlle. Casa Tarradellas té 250 treballadors més a les plantes de Vic i Olost.
De totes maneres, la inversió forta correspondrà a la compra «de la maquinaria, que serà molt sofisticada i que està inspirada en els models de fàbrica d'aquestes característiques que s'utilitzen al nord d'Europa», afirmen fonts del sector.
«Tarradellas dóna feina, genera riquesa i busca sempre la innovació», sentencia l'alcalde, «i tot això s'ha dut a terme per la iniciativa de Josep Tarradellas i la seva dona, que van ser els fundadors del grup alimentari i que, a més, són de la nostra comarca».
A principi del 2009, el grup alimentari va inaugurar una nova planta de pizzes a Mas Galí, «equipada amb maquinària d'última generació per incrementar l'eficiència de la capacitat productiva», afirmen fonts de l'empresa. L'últim trimestre de l'any passat es va iniciar l'activitat al nou centre d'elaboració de productes carnis de Casa Tarradellas. Situada a Olost, la nova planta està dotada de la tecnologia més avançada per a l'elaboració de carnis adobats.
L'exercici passat el Grup Tarradellas va facturar per valor de 580 milions d'euros, una xifra que, tot i la crisi econòmica global que hi ha, va suposar un creixement del 5,65% respecte del 2008. Amb una plantilla mitjana de 1.250 treballadors, l'empresa es manté com a capdavantera en pizzes refrigerades. Els plats refrigerats van suposar el 55% de la facturació.